Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Przepis na świąteczne pierniczki

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na pierniczki

Składniki:

- 450-500 gramów mąki pszennej

- 180 gramów cukru pudru

- 200 gramów miodu

- 1 jajko

- 120 gramów masła

- łyżeczka sody oczyszczonej

- szczypta soli

- 1,5 łyżki przyprawy do pierników

Dodatkowo papier do pieczenia

Przygotowanie:

Masło i miód delikatnie podgrzewamy w rondelku uważając, aby nie zagotować. Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko sól, przyprawę do pierników i sodę oraz przestudzone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około 90 minut.

Po wyznaczonym czasie wyjmujemy z lodówki na 15 minut. Następnie dzielimy je na cztery części. Rozwałkowujemy je na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 5 mm.

Za pomocą foremek wycinamy pierniczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i pieczemy 10-15 minut.