Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na postny bigos wigilijny

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.27
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na postny bigos wigilijny

 

Z jednej strony wigilijne menu nie jest wymarzonym, dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez chociażby kawałka mięsa. Jednak na wigilijnym stole zawsze, wśród wszystkich potraw, których w końcu jest niemało, można znaleźć coś smakowitego dla siebie. Np. bigos. Oczywiście postny, bez mięsa, a z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami. Jego przygotowania nie zostawiajmy na ostatnią chwilę, ponieważ wymaga on dwóch dni (oczywiście nieciągłego) gotowania.

 

 

Bigos wigilijny – składniki:

 

 

- 2 kg. kapusty kiszonej - nie kupujmy kapusty w folii, wiaderkach, tylko najlepiej taką na wagę, prosto z drewnianej beczki - możemy ją trochę posiekać

- 4 garści suszonych grzybów

- szklanka wędzonych śliwek (pokrojonych na pół)

- duża cebula

- 4 liście laurowe

- łyżka majeranku

- łyżeczka ziaren jałowca

- 2 ząbki czosnku

- pół łyżeczki ziela angielskiego

- olej rzepakowy

- sól i pieprz do smaku

 

 

Bigos wigilijny – przygotowanie:

 

 

Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin. Następnie garnek stawiamy na kuchence i gotujemy grzyby przez ok. 25 minut. Odcedzamy (wodę z gotowania zostawiamy, nie wylewamy jej!) i kroimy na drobniejsze kawałki.

 

 

W garnku na suchym dnie (bez tłuszczu) podprażamy przez ok 4-6 minut: jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, aż zaczną wydzielać intensywny aromat (aczkolwiek nie mam tu na myśli aromatu spalenizny, trzeba więc garnkiem systematycznie potrząsać). Uprażone ziarenka przerzucamy je na talerzyk.

 

 

Do tego samego garnka wlewamy kilka łyżek oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie solimy.

 

 

Cebulę szklimy, a gdy trochę zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość jeszcze chwilę podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy kiszoną kapustę i zalewamy wodą z gotowania grzybów. Dodajemy uprażone ziarenka jałowca, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 2 godziny, co jakiś czas mieszając, wyłączamy i zestawiamy z kuchenki.

 

 

Następnego dnia do bigosu dodajemy majeranek i śliwki. Mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku.

 

 

Garnek ponownie stawiamy na kuchence i gotujemy przez 3 godziny, w razie potrzeby, jeśli zrobi się za gęsty i zacznie przypalać, dolewając wodę. Sprawdzamy, czy kapusta jest miękka. Jeśli nie, to gotujemy jeszcze ok. godzinę.

 

 

Gotowy bigos (gdy wystygnie) wstawiamy do lodówki, w której przez kilka dni może oczekiwać swoich pięciu minut na wigilijnym stole.