Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
Kategorie

Przepis na pierniczki korzenne z miętową polewą

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.17
Doceń i poleć nas
0
0

Pierniczki korzenne z miętową polewą

Korzenne ciasteczka piernikowe są idealną słodką przekąską na długie jesienno-zimowe wieczory. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na pierniczki korzenne z miętową polewą, których smak przeniesie nas w czas dzieciństwa.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 ½ szklanki cukru

  • 12,5 dag masła

  • 2 jajka

  • 1 ¼ czekolady (12,5 dag)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 mielonych goździków i mielonego cynamonu

  • ½ łyżeczki startej łyżeczki muszkatołowej

  • Do przygotowania blachy: 2 łyżki margaryny/ papier do pieczenia

  • Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki likieru miętowego

Przygotowanie ciasta: Czekoladę trzemy na tarce z małymi otworami. Masło ucieramy na pianę. Następnie dodajemy do niego cukier, jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę oraz przyprawy korzenne i dokładnie wyrabiamy ciasto. Blachę do pieczenia możemy wsmarować margaryną, bądź wyłożyć papierem. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160˚ C. Ostudzony placek kroimy na trójkąty, bądź wycinamy z niego foremką gwiazdki.

Przygotowanie lukru: Cukier puder miksujemy z likierem i odpowiednią ilością wody by powstał gęsty lukier. Lukier wykładamy na powycinane pierniczki.