Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na omlet

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.05
Doceń i poleć nas
0
0

Omlet z warzywami

 

Zabiegany dzień, a w jego trakcie natłok zajęć i różnego rodzaju obowiązków sprawiają, że może nam zabraknąć czasu, który moglibyśmy poświęcić na przygotowanie pożywnego, smacznego obiadu lub kolacji.

Wyjściem z tego problemu jest skorzystanie z przepisów na potrawy, które wymagają niewielkiego nakładu pracy i czasu, a nietracące przy tym na walorach smakowych. Jedną z nich jest omlet, którego dużym plusem jest fakt, iż możemy go przygotować w różnych wersjach smakowych, dodając jedynie do składu podstawowego (czyli jajek), zróżnicowane dodatki.

Aby przygotować smaczny omlet dla 2-3 osób potrzebujemy: 8 jajek, czerwoną paprykę, szczypiorek, dwa pomidory, dowolną kiełbasa lub szynkę, sól i pieprz, czosnek, ostrą paprykę, masło. Paprykę i szczypiorek myjemy, pomidory sparzamy we wrzątku i zdejmujemy skórkę, wszystko drobno kroimy. Kiełbasę (szynkę) również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy paprykę, pomidory i kiełbasę. Delikatnie podsmażamy aż będę miękkie. Jajka ubijamy z czosnkiem, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy warzywa i kiełbasę na patelni. Aby jajka ścięły się szybciej, patelnię można przykryć przykrywką.

 

 

Ciekawą odmianą polskiego omletu jest włoska frittata, której przygotowanie jest tak samo proste. Jak wygląda przepis na taki włoski omlet/frittatę? Oto on:

 

 

Składniki:

 

 

- 6 jajek,

 

 

- 3 ugotowane ziemniaki

 

 

- 1 cebula

 

 

- 1/2 czerwonej papryki

 

 

- 1/2 żółtej papryki

  

 

- 1/2 pomidora

 

 

- sól, pieprz

 

 

- natka pietruszki

 

 

- szczypiorek

 

 

- starty ser żółty

 

 

- olej, najlepiej rzepakowy

 

 

Przygotowanie:

 

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, po ok. 3 minutach dodajemy do niej paprykę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy ziemniaki i pomidory. Jajka roztrzepujemy z posiekaną pietruszką, startym na grubej tarce serem i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.  Masę jajeczną rozlewamy na podsmażone warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka zaczną się ścinać. Dobrze jest patelnię przykryć, aby ułatwić ścinanie. Frittatę odwracamy na drugą stronę za pomocą talerza i podsmażamy jeszcze minutę. Tak przygotowany omlet posypujemy posiekanym szczypiorkiem.