Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na niedzielny obiad

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.11
Doceń i poleć nas
0
0

Czteroosobowa rodzina przy stole

 

Dla wielu rodzin niedzielne, wspólne obiady, to cotygodniowa tradycja. Zwyczaj tak bardzo ważny m.in. dlatego, że w tygodniu pracy możliwość i okazja dla wspólnego zjedzenia posiłku, długich rozmów i miłego spędzenia czasu nie zdarza się zbyt często.

A przy niedzielnym stole i obiedzie mogą się czasem spotkać nawet całe pokolenia: wnukowie, rodzice, dziadkowie.

 

 

Wielka uwaga jest w związku z tym przykładana do tego, co zjemy w trakcie niedzielnego obiadu. W tym dniu nie ma mowy o fast-food’ach, daniach przygotowanych na szybko, czy kanapkach z serem.

Jeśli brakuje Wam pomysłu na niedzielny obiad, poszukujecie nowych przepisów i inspiracji, skorzystajcie z kilku naszych podpowiedzi, nie tylko z tradycyjnej kuchni polskiej.

 

 

 

 

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

 

 

Składniki:

- 4 grube (ok. 3cm.) plastry karkówki

- 600 g. kiszonej kapusty

- 3 marchewki

- cebula

 

- cukier

- sól i pieprz

- oliwa

 

 

Przygotowanie:

Każdy plaster karkówki rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy. Obsmażamy ją na gorącym oleju (każdą stronę około 3 minut).

 

 

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją zimną wodą. Odsączamy a następnie siekamy nożem. Dodajemy marchew startą na jarzynowej tarce, oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy 3 łyżki oliwy, pół łyżki cukru oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz, który pozostał nam z obsmażania. Następnie wkładamy 2 plastry karkówki, a na nie warstwę kapusty. Na to kolejne 2 plastry karkówki, które przykrywamy kapustą. Pieczemy w piekarniku (160 stopni) przez około dwóch godzin.

 

 

Podajemy z ziemniakami.

 

 

Meksykańskie chili con carne

- 500 g mielonego mięsa wołowego
- szklanka suchej ciecierzycy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- 2 laski selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- olej rzepakowy
- chili w proszku lub pokrojone papryczki chili (wg indywidualnych upodobań)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- sól morska
- 2 łyżki octu balsamicznego

 

 

Ciecierzycę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a po ośmiu godzinach stawiamy na gazie i gotujemy, aż będzie chrupiąca, ale nierozgotowana i odcedzamy. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby zakrywała w całości ciecierzycę.

Cebulę, czosnek, paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych), marchewkę i seler siekamy (ewentualnie papryczki chili). Wszystko dość dowolnie, jedynie cebulę w drobną kostkę.

Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, a gdy się nagrzeje, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i resztę warzyw. Dodajemy kumin, chili w proszku, sól i pieprz. Całość dość często mieszając, smażymy 5-7 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną.

Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, pomidory wraz z sosem, ocet balsamiczny. (opcjonalnie dodaję jeszcze kilka łyżek przecieru pomidorowego) oraz mięso wołowe, które rozdrabniamy na mniejsze części drewnianą łyżką. Wszystko razem mieszamy. Gdy po kilku minutach chili jest zbyt gęste, możemy dolać pół puszki wody.

Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszając ogień, gotujemy około godziny. Nie zapominamy o mieszaniu. Przed końcem gotowania doprawiamy jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i chili w proszku.

 

Pieczony dorsz na puree z buraków

- 2 filety z dorsza

- natka pietruszki

- ząbek czosnku

- cytryna

- sól

- pieprz ziołowy

- koperek

-  jeden brokuł

- ząbek czosnku

- 1,5 łyżki masła

- sól i pieprz do smaku

 

 

Filety dorsza myjemy i osuszamy. Skrapiamy je sokiem z cytryny i smarujemy zmiażdżonym czosnkiem. Solimy i pieprzymy, a na wierzchu kładziemy kilka listków natki pietruszki oraz posypujemy posiekanym koperkiem.

 

 

Zawijamy w folię aluminiową tak, aby jej brzegi stykały się nad rybą. Dorsza wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.

 

 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. Gdy jeż już miękki, dokładnie go odcedzamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, masło i mielimy wszystko na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

Faszerowane, schabowa „zawijaki”

 

Składniki:

- 4 grube plastry schabu 

- 4 plastry sera 

- świeża papryka

- ogórek - korniszon lub kiszony

- jajko

- mąka

- bułka tarta

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Ogórki również kroimy w paski. Na każdy plaster mięsa kładziemy po 2 paski papryki i ogórka, przykrywamy plastrem sera. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.

Taki "roladki" panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju a następnie pieczemy w piekarniku ok. 30 minut, w temp. 180 stopni.

 

 

Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.