Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Przepis na keks

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na keks

Składniki:
- 300 g. mąki pszennej
- 250 g. masła
- 4 jajka
- 160 g. cukru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g. pokrojonych bakalii/kandyzowanych owoców
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Bakalie wsypujemy do miseczki i mieszamy z 3 łyżkami mąki. Proszek do pieczenia rozrabiamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będą w miarę puszyste. Następnie stopniowo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksując. Zaczynamy partiami dodawać przesianą mąkę. Na koniec dodajemy bakalie oraz mleko rozrobione z proszkiem do pieczenia.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka jajek. Delikatnie, drewnianą lub plastikową miską łączymy ją z ciastem.
Tak przygotowaną masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki – do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do „suchego patyczka”. Z keksówki wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Smacznego!