Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na keks

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2015.12.18
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na keks

 

 

Składniki:
 
- 300 g. mąki pszennej
- 250 g. masła
- 4 jajka
- 160 g. cukru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g. pokrojonych bakalii/kandyzowanych owoców
 
Przygotowanie:
 
Mąkę przesiewamy do miski. Bakalie wsypujemy do miseczki i mieszamy z 3 łyżkami mąki. Proszek do pieczenia rozrabiamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będą w miarę puszyste. Następnie stopniowo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksując. Zaczynamy partiami dodawać przesianą mąkę. Na koniec dodajemy bakalie oraz mleko rozrobione z proszkiem do pieczenia.
 
W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka jajek. Delikatnie, drewnianą lub plastikową miską łączymy ją z ciastem.
 
Tak przygotowaną masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki – do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do „suchego patyczka”. Z keksówki wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
 

 

Smacznego!