Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na gofry

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.03
Doceń i poleć nas
0
0

Gofry z czekoladą i owocami

Pyszne gofry z bitą śmietaną to jedno ze wspaniałych, słodkich wspomnień z dzieciństwa. Jedzone w trakcie niedzielnych spacerów do parku, oprócz bitej śmietany miały wiele pysznych dodatków do wyboru: cukier puder, świeże owoce, dżem, frużelinę owocową, kawałki czekolady, kolorowe posypki etc.

Jednak aby móc zjeść ulubione gofry, nie musimy wychodzić z domu. Możemy je przygotować samodzielnie, o ile tylko posiadamy odpowiedni sprzęt, tzn. gofrownicę. Ponadto będziemy potrzebowali:

1/2 szklanki kwaśnej śmietany,

1,5 szklanki zsiadłego mleka (może być samo kwaśne mleko),

2 żółtka,

1 łyżkę roztopionego masła,

mąkę - tyle, aby ciasto miało konsystencję  gęściejszą, niż ciasto na naleśniki, sztywno ubitą pianę z dwóch białek,

1 płaską łyżeczkę sody, maleńką szczyptę soli. Przygotowanie gofrów zaczynamy od dokładnego wymieszania mikserem wszystkich składników oprócz piany z białek. Gdy masa jest już dobrze połączona, dodajemy pianę i całość mieszamy delikatnie łyżką. Porcje tak przygotowanego ciasta wylewamy na gofrownicę i pieczemy na złoty kolor.