Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na faworki

Anna Pytel
Utworzono: 2014.02.19
Doceń i poleć nas
0
0

Faworki w cukrze na talerzu

 

Faworki są staropolskim przysmakiem wypiekanym w okresie karnawału, a także w tłusty czwartek. Ich kruchość oraz delikatny smak sprawiają, że od wielu lat są obecne w polskich domach.

Faworki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wypieka się je w głębokim tłuszczu ze zbijanego ciasta śmietanowego.

 

 

Składniki:

 

  •  2 szklanki mąki pszennej

  •  4 żółtka 

  •  łyżka spirytusu bądź octu 6% 

  •  ½ łyżeczki cukru 

  •  ½ łyżeczki soli 

  •  5 pełnych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany 

  •  olej lub smalec do smażenia 

  •  cukier puder do posypania

     

Sposób przygotowania:

 

 

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Następnie na blacie przez około 15 minut zbijamy ciasto drewnianym wałkiem. Polega to na uderzaniu ciasta wałkiem, w celu jego rozpłaszczenia, po czym ponownego zawinięcia i uderzania. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i plastyczne, a po usmażeniu kruche i chrupiące.

Następnie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim masę na cienkie płaty. Ciasto kroimy wzdłuż, a następnie w poprzek, tak aby uzyskać prostokąty o wymiarach mniej więcej 4 x 10cm. Każdy kawałek ciasta należy naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Faworki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.