Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Przepis na faworki

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Faworki w cukrze na talerzu

Faworki są staropolskim przysmakiem wypiekanym w okresie karnawału, a także w tłusty czwartek. Ich kruchość oraz delikatny smak sprawiają, że od wielu lat są obecne w polskich domach.

Faworki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wypieka się je w głębokim tłuszczu ze zbijanego ciasta śmietanowego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • łyżka spirytusu bądź octu 6%

  • ½ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki soli

  • 5 pełnych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

  • olej lub smalec do smażenia

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Następnie na blacie przez około 15 minut zbijamy ciasto drewnianym wałkiem. Polega to na uderzaniu ciasta wałkiem, w celu jego rozpłaszczenia, po czym ponownego zawinięcia i uderzania. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i plastyczne, a po usmażeniu kruche i chrupiące.

Następnie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim masę na cienkie płaty. Ciasto kroimy wzdłuż, a następnie w poprzek, tak aby uzyskać prostokąty o wymiarach mniej więcej 4 x 10cm. Każdy kawałek ciasta należy naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Faworki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.