Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na barszcz z uszkami

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2015.12.01
Doceń i poleć nas
0
0

 Przepis na barszcz z uszkami

 

 

Kwas buraczany:

 

 

  •  1 kg buraków

     

  •  1 kromka razowego chleba

     

  •  2 ząbki czosnku

     

  •  4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

     

  •  1 liść laurowy

     

  •  1 łyżeczka cukru

 

Barszcz :

 

 

  •  50 dag buraków

     

  •  2 marchewki (25 dag)

     

  •  1 pietruszka (15 dag)

     

  •  ½ selera (20 dag)

     

  •  10 dag białej części pora

     

  •  2 cebule (20 dag)

     

  •  16 suszonych grzybów (8 dag, najlepiej prawdziwków)

     

  •  sok z ½ cytryny bądź 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego

     

  •  2 ząbki czosnku

     

  •  1 łyżeczka świeżego chrzanu

     

  •  2 liście laurowe

     

  •  2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

     

  •  cukier albo miód

     

  •  sól 

     

     

     

Przygotowanie kwasu: 

 

 

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do szklanego słoja, lub kamiennego garnka. Dodajemy obrany czosnek, oraz przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zbieramy z powierzchni pianę, cedzimy kwas i przelewamy go do butelki. – Kwas buraczany można przygotować na 1-2 tyg. przez Wigilią.

Przygotowanie barszczu: Grzyby myjemy i moczymy przez 6-8 godz. w przegotowanej wodzie. Następnie gotujemy je tej samej wodzie.

 

Warzywa czyścimy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy 8 szklankami wrzącej wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Solimy i gotujemy 20-30 min. na małym ogniu.

 

 

Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzamy oba wywary i łączymy ze sobą. Dodajemy kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą i cukrem. Wlewamy sok z cytryny albo wino. Tuż przed podaniem doprawiamy chrzanem i zmiażdżonym czosnkiem.

 

 

Uszka

 

Ciasto:

 

  •  20 dag mąki

     

  •  1 jajko

     

  •  sól 

 

 

Farsz:

 

  •  grzyby z wywaru na barszcz

     

  •  1 cebula (12 dag)

     

  •  1 jajko

     

  •  2 łyżki masła

     

  •  1 łyżka bułki tartej

     

  •  szczypta soli

     

  • Doceń i poleć nas
    0
    0

    Sylwia Małachowska

    Sylwia Małachowska

    Utworzono: 2015.12.01