Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Przepis na barszcz z uszkami

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na barszcz z uszkami

Kwas buraczany:

  • 1 kg buraków

  • 1 kromka razowego chleba

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka cukru

Barszcz :

  • 50 dag buraków

  • 2 marchewki (25 dag)

  • 1 pietruszka (15 dag)

  • ½ selera (20 dag)

  • 10 dag białej części pora

  • 2 cebule (20 dag)

  • 16 suszonych grzybów (8 dag, najlepiej prawdziwków)

  • sok z ½ cytryny bądź 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka świeżego chrzanu

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • cukier albo miód

  • sól

Przygotowanie kwasu:

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do szklanego słoja, lub kamiennego garnka. Dodajemy obrany czosnek, oraz przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zbieramy z powierzchni pianę, cedzimy kwas i przelewamy go do butelki. – Kwas buraczany można przygotować na 1-2 tyg. przez Wigilią.

Przygotowanie barszczu: Grzyby myjemy i moczymy przez 6-8 godz. w przegotowanej wodzie. Następnie gotujemy je tej samej wodzie.

Warzywa czyścimy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy 8 szklankami wrzącej wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Solimy i gotujemy 20-30 min. na małym ogniu.

Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzamy oba wywary i łączymy ze sobą. Dodajemy kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą i cukrem. Wlewamy sok z cytryny albo wino. Tuż przed podaniem doprawiamy chrzanem i zmiażdżonym czosnkiem.

Uszka

Ciasto:

  • 20 dag mąki

  • 1 jajko

  • sól

Farsz:

  • grzyby z wywaru na barszcz

  • 1 cebula (12 dag)

  • 1 jajko

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka bułki tartej

  • szczypta soli