Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Przepis na barszcz wigilijny

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2013.12.05
Doceń i poleć nas
0
0

Przepis na barszcz wigilijny

 

Czy wyobrażacie sobie wigilijny stół bez tradycyjnego barszczu? Choć jego przygotowanie wymaga cierpliwości, to jednak warto się nią wykazać, ponieważ taki barszcz jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Wigilijny barszcz można zrobić na dwa sposoby: na zakwasie lub bez niego. Dziś polecamy Wam sposób pierwszy.

 

 

Zakwas buraczany

  

Składniki:

 

- kg buraków

 

- 1-2 ząbki czosnku

 

- kromka chleba razowego na zakwasie

 

- 2 liście laurowy

 

Przygotowanie zakwasu rozpoczynamy od obrania buraków, umycia ich i pokrojenia w plastry, które wkładamy do słoika. Na nich układamy obrany czosnek, chleb i liście laurowe. Całość zalewamy letnią wodą z czajnika. Słoik odstawiamy na kilka dni w ciemne i ciepłe miejsce. Po pięciu dniach zakwas przecedzamy przez sito.

 

Barszcz wigilijny

  

Składniki:

 

- pół litra zakwasu buraczanego

 

- pół kg buraków

 

- cebula

 

- pietruszka

 

- pół średniej wielkości selera

 

- marchew

 

- por

 

- 6 ziarenek ziela angielskiego

 

- 2 liście laurowy

 

- sól

 

- pieprz

 

 

Pietruszkę, cebulę, marchew i seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy trzydzieści minut. W tym czasie obieramy buraki, które następnie kroimy na ćwiartki i po pół godzinie dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy 25 minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Barszcz odstawiamy na bok na ok. pół godziny. Po tym czasie dodajemy zakwas z buraków, mieszamy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy. Możemy dodać do niego kilka kropel z cytryny, dzięki czemu barszcz nie straci swojego pięknego koloru. Podajemy go na ciepło z uszkami z farszem grzybowym.