Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Proste przepisy na pożywne śniadania

Anna Pytel
Utworzono: 2014.04.04
Doceń i poleć nas
0
0

Pożywne i zdrowe śniadanie

 Czy wiecie, że śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia? Dostarcza ono około 25% energii, którą wykorzystujemy w ciągu całej doby. Pominięcie śniadania może skutkować brakiem sił i energii, a co za tym idzie, przyczynia się do powstawania uczucia zmęczenia, osłabienia, problemów z koncentracją, a nawet bólami żołądka i mdłościami. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać nierafinowane węglowodany (np. w formie kaszy, ryżu, płatków zbożowych czy pełnoziarnistego chleba), białka (mogą być to orzechy, pestki np. słonecznika, siemię lniane, sezam, jajko ugotowane na miękko lub jajecznica) oraz tłuszcze. Ponadto w nocy, kiedy śpimy, spada poziom glukozy cukru we krwi – zjedzenie śniadania zawierającego nierafinowane węglowodany i białko sprawia, iż poziom glukozy łagodnie się podnosi, dzięki czemu jesteśmy w stanie uczyć się i pracować. Trzeba również pamiętać o tym, że godziny poranne są czasem maksymalnej aktywności energetycznej układu pokarmowego, w tym również żołądka, który wydziela duże ilości kwasu solnego, aby móc efektywnie strawić pożywienie. Jeżeli nie spożywamy rano śniadania – nadmiar kwasu żołądkowego może przyczynić się do powstania chorób takich jak zgaga, nadkwasota, refluks, a nawet wrzody żołądka. Jedzenie śniadania jest również istotne dla osób dbających o figurę: rezygnacja z porannego posiłku w efekcie prowadzi do odczuwania większego głodu w ciągu dnia, a wtedy nie trudno o podjadanie i raczenie się kalorycznymi przekąskami. Wygłodzony w ciągu kilku godzin żołądek trudno jest nasycić, dlatego dopiero spore porcję poradzą sobie z całodniowym głodem. Śniadanie powinno dostarczyć 25% energii, jego kaloryczność powinna więc wynosić około 500 kalorii. Powinno być przede wszystkim syte, dlatego dobrze, jeśli znajdą się w nim produkty pełnowartościowe – świeże owoce i warzywa, ciemne pieczywo, musli, płatki kukurydziane oraz dużo nabiału. Jeśli wydaje się Wam, że nie macie czasu na zjedzenie śniadania, warto przygotować je dzień wcześniej lub skorzystać z prostych przepisów na szybkie i pożywne śniadanie.

 

Soczewica z ryżem

 

Pół szklanki zielonej soczewicy moczymy w szklance wody (przez ok. 3 godziny), następnie odcedzamy i płuczemy. W garnku na łyżce oliwy (extra virgin) dusimy 2 poszatkowane cebule, po kilku chwilach dodajemy do nich po łyżeczce nasion kminku i kminu. Następnie wrzucamy do garnka namoczoną, wypłukaną soczewicę i szklankę wypłukanego brązowego ryżu (najlepiej basmati). Dodajemy do wszystkiego kawałek wodorostu wakame, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki soli, 3 szklanki wody. Mieszamy. Doprowadzamy do gotowania, zakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Nie mieszamy podczas gotowania

Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

- 5-6 jajek minus białko z jednego jajka

- średniej wielkości pomidor

- 2-3 garście szpinaku świeżego szpinaku

- średnia cebula

- ząbek czosnku

- 2 łyżki masła

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

Patelnię stawiamy na średnim ogniu i roztapiamy na niej masło. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy szpinak, pokrojone pomidory i posiekany czosnek i wszystko razem podsmażamy 3-4 minuty. Wbijamy jajka i często mieszając smażymy jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy np. z razowymi tostami.

 

Tosty z wędzonym łososiem

 

 

Składniki:

- kilka kromek pieczywa tostowego, może być pełnoziarniste
- 100 g. wędzonego łososia
- sałata masłowa
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- zielony koperek
- 2 łyżki serka śmietankowego
- pół łyżeczki chrzanu

Przygotowanie:

Z kromek pieczywa tostowego, np. za pomocą szklanki, wycinamy koła (choć nie jest to bezwzględnie konieczne, możemy wykorzystać całe kromki). Skrapiamy je delikatnie oliwą z oliwek, a następnie grillujemy na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., z obu stron, na złoto – brązowy kolor.

Serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku pieprzem.

Na tostach kładziemy plasterek sałaty, pół łyżeczki serka wymieszanego z chrzanem i plasterek łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy koperkiem.

 

 

Placki z otrębów:

Placki otrębowe zawierają spore pokłady białka, dlatego warto raz na jakiś czas przygotować sobie takie śniadanie. Będziemy potrzebować:

- 1 łyżka otrąb pszennych

- 2 łyżki otrąb owsianych

- 1 jajko

- 1 łyżka odtłuszczonego twarogu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i wlej na rozgrzaną patelnię.

 

 

Jajka sadzone w bułce

Składniki:

- bułki kajzerki

- jajka

- świeży szczypiorek

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

Z bułek odcinamy wierzch i wydłubujemy środek. Otwory smarujemy masłem, wbijamy do nich jajko (po jednym na każdą bułkę, chyba, że jajka są małe) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy kilka minut, aż białko się zetnie. Wyjmujemy, solimy, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem.

 

 

Omlet z kiełbasą i warzywami

Składniki:

- 8 jajek

- czerwona papryka

- szczypiorek

- 2 pomidory

- dowolna kiełbasa lub szynka

- sól i pieprz

- czosnek

- ostra papryka

- masło

 

 

Przygotowanie:

 

Paprykę i szczypiorek myjemy, pomidory sparzamy we wrzątku i zdejmujemy skórkę, wszystko drobno kroimy. Kiełbasę (szynkę) również bardzo drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy paprykę, pomidory i kiełbasę. Delikatnie podsmażamy aż będę miękkie. Jajka ubijamy z czosnkiem, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy warzywa i kiełbasę na patelni. Aby jajka ścięły się szybciej, patelnię można przykryć przykrywką. 

 

 

Kasza jaglana na mleku

 

Składniki:

- kasza jaglana

- mleko

- otręby pszenne

- śliwki suszone

- sól

- cynamon

- opcjonalnie łyżka miodu

 

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy odrobinę wody (tylko tyle, aby zakryła dno). Gdy woda się zagotuje, wlewamy mleko i wsypujemy kaszę (ostrożnie z ilością, bo kasza zwiększa swoją objętość pod wpływem gotowania) i lekko je solimy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone śliwki, otręby i cynamon. Ewentualnie po lekkim przestudzeniu możemy dodać łyżeczkę miodu (miód traci we wrzątku swoje właściwości odżywcze)

 

 

Smacznego!