Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Proste potrawy z makaronu

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2016.01.04
Doceń i poleć nas
0
0

Spaghetti z szynką w sosie śmietanowym

Składniki:

- 50 dag makaronu spaghetti

- 8 plasterków szynki

- 30 dag pieczarek

- 1 duża cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 jajko

- 20 dag śmietany 30 %

- 15 dag startego żółtego sera

- 4 łyżki oliwy z oliwek lub olej

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Szynkę kroimy w kostkę, pieczarki na plasterki a ząbek czosnku miażdżymy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki, szynkę oraz czosnek i dusimy 10 minut. Gotujemy w garnku 5 litrów wody z dodatkiem 2 łyżek oliwy lub oleju, solimy i gotujemy makaron al dente. W tym czasie śmietanę łączymy z jajkiem i serem, dokładnie mieszamy, wlewamy na patelnię z pieczarkami oraz szynką. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając aż sos zgęstnieje. Makaron odcedzamy, łączymy z sosem, nakładamy na talerze i dekorujemy listkami pietruszki .

 

Makaron z warzywami po chińsku

Składniki:

- 30 dag wstążek

-4 dymki

- 3 marchewki

- ¼ średniego selera

- 15 dag kiełków fasoli mung

- 3 łyżki oleju

-1/4 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków

- szklanka bulionu warzywnego

- łyżka mąki ziemniaczanej

- sos sojowy

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Dymki kroimy w ukośne krążki, marchewki i seler w cienkie paski, podsmażamy na podgrzanym oleju, wyjmujemy. Na tym samym oleju szklimy dymkę, dodajemy podsmażone warzywa, przyprawę chińską i wlewamy bulion, delikatnie mieszamy. Chwilę dusimy a pod koniec duszenia wrzucamy kiełki fasoli mung. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, wykładamy na półmisek, polewamy sosem z warzywami.



Makaron z bobem i rokpolem

Składniki:

- 40 dag wstążek

- 25 dag mrożonego bobu

- 15 dag sera pleśniowego typu rokpol

- szklanka śmietany kremówki

- garść pestek dyni lub listki bazylii i rukoli

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Bób gotujemy i obieramy, ser kroimy w kostkę, rozpuszczamy na patelni. Wlewamy śmietanę, podgrzewamy, dodajemy bób. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Wykładamy na półmisek, zalewamy sosem, posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami lub posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

Makaron z soczewicą i kurczakiem

Składniki:

- 40 dag wstążek

- 2 piersi kurczaka

- 10 dag czerwonej soczewicy

- 10 dag orzeszków ziemnych (niesolonych)

- 2-3 łyżki oleju

- szklanka bulionu

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- sos sojowy

- listki natki lub bazylii

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wlewamy bulion i wrzucamy opłukaną soczewicę. Dusimy aż soczewica zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, chwilę dusimy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i wykładamy na półmisek. Polewamy sosem, posypujemy posiekanymi orzeszkami i bazylią lub natką.

 

 

Makaron penne z tuńczykiem

Składniki:

- 50 dag makaronu penne (rurki)

- 1 puszka tuńczyka w oleju

- 1 puszka pomidorów

- 1 duża cebula

- 4 ząbki czosnku

- 6 dag czarnych oliwek

- 20 dag pieczarek

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka vegety

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- tymianku

-oregano

- sól, pieprz

- natka pietruszki do przybrania

Sposób wykonania:

Tuńczyka osączamy z zalewy. Pieczarki kroimy na plasterki, podsmażamy na łyżce oliwy i zdejmujemy z ognia. Cebulę i czosnek siekamy, cebulę rumienimy na pozostałej oliwie, dodajemy pomidory, czosnek, vegetę i suszone zioła. Dusimy aż cały płyn odparuje i sos przecieramy przez sito. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy, przekładamy do miski. Na patelni podgrzewamy sos, dodajemy pieczarki, oliwki i tuńczyka. Makaron polewamy sosem, delikatnie mieszamy, nakładamy na talerze i dekorujemy listkami pietruszki.

 

 

Pappardelle z krewetkami i sosem mascarpone

Składniki:

- 40 dag makaronu pappardelle

- 25 dag serka mascarpone

- 25 dag krewetek koktajlowych

- 3 łyżki śmietany

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 żółtko

- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Krewetki płuczemy w letniej wodzie i odciskamy. Serek mascarpone podgrzewamy w rondelku ze śmietaną, mieszamy aż sos się zagotuje, doprawiamy go solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy al dente , odcedzamy i przekładamy do miski. Sos podgrzewamy, dodajemy krewetki, gotujemy 1 minutę , zdejmujemy z ognia, wrzucamy żółtko i energicznie mieszamy. Sos przekładamy do miski z makaronem, mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy ziarenkami czerwonego pieprzu.

 

Spaghetti z mielonym mięsem

Składniki:

- 2 marchewki

- cukinia

- strąk papryki

- cebula

- 25 dag mielonego mięsa

- 10 dag kiełbasy

- ¾ szklanki bulionu

- łyżka masła

- łyżka mąki

- szklanka mleka

- 30 dag makaronu spaghetti

- sól, pieprz

- listki melisy lub natki

Sposób wykonania:

Marchewki razem z cukinią kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, podsmażamy, wrzucamy marchew, cukinię i dalej smażymy. Pod koniec dodajemy pokrojoną wędlinę, wlewamy bulion. Na maśle podsmażamy mąkę, wlewamy mleko, chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy, odcedzamy. Obkładamy mięsem z warzywami i polewamy sosem, przed podaniem posypujemy zieleniną.

 

 

Spaghetti z rukolą i warzywami

Składniki:

- 25 dag spaghetti

- strąk żółtej papryki

- 10 dag rukoli

- garść czarnych oliwek

- łyżeczka ziół prowansalskich

- sól, pieprz

- 2-3 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

Makaron łamiemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Pomidory kroimy w cząstki a papryki w krążki. Rukolę płuczemy, oliwki wyjmujemy z zalewy i osączamy. Makaron wkładamy do salaterki, obkładamy warzywami i rukolą, posypujemy oliwkami. Oprószamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

 

 

Spaghetti z boczkiem

Składniki:

- 40 dag spaghetti

- 20 dag wędzonego boczku

- łyka oleju

- 2 cukinie

- kostka bulionowa z oliwą i ziołami

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paski cukinie, chwilę smażymy. Oprószamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej, odcedzamy. Mieszamy z boczkiem i cukinią.

 

 

Spaghetti z łososiem i brokułami

Składniki:

- 30 dag świeżego łososia

- brokuł

- 3 łyżki oleju

- cebula

- ½ szklanki bulionu warzywnego

- ½ szklanki śmietany

- koperek

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Łososia smarujemy łyżką oleju, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Dodajemy bulion i brokuł i razem dusimy około 10 minut. Rybę dzielimy na kawałki, po usunięciu ości dodajemy do brokułu, zalewamy śmietaną i podgrzewamy. Makaron gotujemy, odcedzamy i łączymy z sosem. Posypujemy posiekanym koperkiem.

 

 

Spaghetti z pomidorami

Składniki:

- 40 dag pomidorów

- 40 dag makaronu spaghetti

- 2 łyżki oleju

- 3 ząbki czosnku

- pęczek świeżej bazylii

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Pomidory obieramy, usuwamy pestki i sok, miąższ kroimy w kostkę, chwilę smażymy na mocno rozgrzanym oleju (pomidory nie powinny zanadto puścić soku). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy posiekane listki bazylii. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, osączamy, dodajemy pomidory i mieszamy.

 

 

Spaghetti i 3 sosy

- 40 dag makaronu spaghetti

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.

  1. Sos brokułowo-paprykowy

Składniki:

- 2 strąki czerwonej papryki

- 2 brokuły

- 2 łyżki oleju

- szklanka bulionu warzywnego

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- czerwona papryka w proszku

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, podsmażamy na oleju. Wlewamy bulion wymieszany z koncentratem, dusimy około 20 minut, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Dodajemy do sosu, podgrzewamy, polewamy makaron i mieszamy.

  1. Sos śmietanowo- łososiowy

Składniki:

- szklanka śmietany kremówki

- 2 łyżki czarnych oliwek

- 15 dag wędzonego łososia

- ½ papryki

- szczypior

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Śmietanę chwilę gotujemy (powinna lekko zgęstnieć), wrzucamy do niej pokrojone w krążki oliwki, w paseczki łososia i paprykę oraz posiekany szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy i polewamy ugotowany makaron.

  1. Sos z wędzonym boczkiem

Składniki:

- 5 plastrów wędzonego boczku

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1-2 łyżki keczupu

- szklanka bulionu warzywnego

- sól, pieprz, chili

Sposób wykonania:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy , dodajemy koncentrat, keczup i bulion. Dusimy około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Gotowym sosem polewamy makaron.

 

 

Lasagne z mielonym mięsem

Składniki:

- 3 marchewki

- seler naciowy

- strąk papryki

- cebula

- 2 łyżki oleju

- 50 dag indyczego mielonego mięsa

- 2 szklanki bulionu

- ¾ szklanki śmietany

- 2 łyżki mąki

- 12 płatów lasagne

- sól, pieprz

- tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

Marchewki i seler kroimy w kostkę, paprykę w paseczki. Cebulę siekamy, smażymy na oleju a gdy się podrumieni wrzucamy marchewkę i kolejno paprykę i seler. Dodajemy mięso i chwilę smażymy po czym podlewamy łyżką bulionu i dusimy około 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do reszty bulionu wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem i układamy na przemian warstwami: lasagne i mięso- każdą warstwę polewamy sosem- na wierzchu powinna być warstwa makaronu i sosu. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

 

 

Lasagne z zielonym sosem

Składniki:

- 20 dag brokułów

- 2-3 łyżki sosu pesto

- ½ szklanki bulionu

- 30 dag kiełbasy metka

- 2 łyżki oleju

- 12 plastrów lasagne

- 2 szklanki śmietany kemówki

- sól, pieprz

- tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy i miksujemy z bulionem i sosem pesto. Metkę obieramy z osłonki, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem. Układamy w niej warstwami: lasagne i kiełbasę – każdą warstwę smarujemy sosem, na wierzchu powinna być warstwa makaronu i sosu. Śmietanę chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy potrawę po wierzchu. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Lasagne kroimy po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika – inaczej będzie się rozpadała.

 

 

Cannelloni wegetariańskie

Składniki:

- 12 cannelloni

- 40 dag brokułów

- 30 dag zielonej fasolki szparagowej(może być mrożona)

- żółtko

- 2/3 szklanki bulionu warzywnego

- 4 łyżki oleju

- łyżka masła

- 1-2 łyżki tartej bułki

- puszka szparagów

- sól, pieprz

- tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

Brokuły dzielimy na różyczki i razem z fasolką gotujemy na parze. Ostudzone kroimy, podsmażamy na łyżce oleju, mieszamy z żółtkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Farszem napełniamy cannelloni, układamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Podlewamy bulionem i skrapiamy 2 łyżkami oleju. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, na 8 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartą bułką i skrapiamy resztą oleju. Szparagi osączamy, podsmażamy lekko na maśle, podajemy razem z faszerowanym makaronem.

 

 

Cannelloni z mięsem i podwójnym sosem

Składniki:

- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- łyżka oleju

- ½ szklanki bulionu

- łyżka koncentratu pomidorowego

- szczypta oregano

- łyżka masła

- łyżka mąki