Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Proste danie z krewetkami

Anna Pytel
Utworzono: 2014.01.24
Doceń i poleć nas
0
0

Proste danie z krewetkami

 

Owoce morza kojarzą się nam z czymś ekskluzywnym i drogim, dlatego być może tak rzadko po nie sięgamy. W naszym kraju nie istnieje też tradycja spożywania morskich skorupiaków czy małży, a dostępne przepisy na dania z nimi są zwykle dość skomplikowane i egzotyczne oraz wymagają nietypowych, trudno dostępnych składników, co dodatkowo może nas zniechęcić. Tymczasem watro jeść owoce morza, gdyż stanowią one dobre i lekkostrawne źródło białka oraz zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz mikroelementów, jak jod, fosfor czy selen. Stanowią również ciekawe urozmaicenie dla codziennych, tradycyjnych obiadów, na które raz na jakiś czas pozwolić sobie powinien każdy z nas. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż niektóre osoby mogą być na nie uczulone.

 

 

 

Najbardziej popularne i chyba najłatwiejsze do znalezienia w naszych sklepach są obecnie krewetki. Można je dostać w wielu odmianach, w postaci świeżej, mrożonej lub z puszki. Osiągają wielkość do 10 cm i mają ładną, bladoróżową barwę. Do naszego przepisu potrzebujemy ok. 300 g krewetek tygrysich (typu TIGER), świeżych lub mrożonych. Przygotowujemy dla nich marynatę z 4-5 łyżek oliwy, 3 ząbków posiekanego czosnku, łyżeczki suszonej bazylii i łyżeczki suszonego oregano, a następnie zanurzamy w niej skorupiaki i odstawiamy do lodówki na ok. 30-40 min. Po tym czasie całość przekładamy do woka lub głębokiej patelni i smażymy na średnim ogniu do momentu aż krewetki się zwiną. Jednocześnie gotujemy ok. 200 g ryżu tri-color (lub też białego). Gdy jest już gotowy, dodajmy go do krewetek i mieszając, smażymy jeszcze przez parę minut, by aromaty mogły się przeniknąć. Na koniec siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią całość. Ewentualnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Nic trudnego, a rodzina na pewno będzie zaskoczona i zadowolona.