Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Proste dania z kurczaka

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.03
Doceń i poleć nas
0
0

Proste dania z kurczaka

 

Mięso drobiowe, w tym też mięso kurczaka, uważane jest za zdrowe. Zawiera duże ilości białka, łatwo przyswajalnego przez organizm i małe ilości tłuszczu, a w porównaniu z wieprzowiną i wołowiną odznacza się dużo większą wartością odżywczą i dietetyczną. Mięso kurczaka zawiera również duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, magnezu, potasu i witaminy B, a co za tym idzie, ma dobroczynny wpływ na podnoszenie odporności organizmu. Przygotowanie smacznych potraw z drobiu przeważnie nie jest też trudne. Oto kilka przepisów na proste dania z kurczaka.

 

 

Kurczak pieczony w tymianku i białym winie

Składniki:

- 1,5 kg. części kurczaka, ja wybrałam skrzydełka i kilka udek

 

- świeży tymianek

- pół szklanki białego, półwytrawnego wina

- sól, pieprz, chilli

- olej rzepakowy

- czosnek

- cytryna

 

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i osuszamy. Na blachę wylewamy trochę oliwy, tak, aby pokryła dno. Układamy kurczaka, polewamy go tymiankiem wymieszanym z oliwą, dokładnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chilli. Układamy na wierzchu kawałki czosnku i pokrojoną w ósemkę cytrynę. Całość delikatnie polewamy połową przygotowanego wina.

Przykrywamy blachę folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po pół godziny zdejmujemy folię i polewamy kurczaka resztą wina. Pieczemy jeszcze przez około 45 minut.

 

 

Grillowana pierś kurczaka, na liściach cykorii

Składniki:

- pierś kurczaka

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- łyżeczka majeranku

- łyżeczka tymianku

- grubo zmielony pieprz

- 2 ząbki czosnku

- łyżeczka soku z cytryny

- cykoria

 

Przygotowanie:

Pierś kurczaka myjemy i kroimy na kilka, grubych plastrów. Z oliwy, wyciśniętego czosnku, majeranku, tymianku, pieprzu i soku z cytryny przygotowujemy w misce marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie piersi i wstawiamy do lodówki.

Następnie piersi grillujemy z obu stron. Ja użyłam funkcji grillowania w piekarniku - 180 stopni przez 40 minut. Gotowe piersi układamy na liściach cykorii. Możemy podawać ze świeżymi warzywami i ciemnym makaronem.

 

Sakiewki z kurczaka

Składniki:

5 pojedynczych filetów z kurczaka
5 plastrów szynki konserwowej
5 dag żółtego sera
5 łyżek masła
12,5 dag margaryny
2 łyżki musztardy
Brokuł
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
Marchewka
Sól
Pieprz
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie za pomocą tłuczka. Następnie przyprawiamy je do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, a następnie nacieramy musztardą.

Na środek każdego kotleta wykładamy: po łyżce natki pietruszki i masła oraz po 1/5 marchewki, brokułu i sera. Formujemy 5 sakiewek. W każdy otwór pionowo wkładamy zwinięty w rulon plaster szynki tak, aby połowa wystawała na zewnątrz. Każdą sakiewkę zawijamy w rękaw do pieczenia, a następnie ciasno obwiązujemy nicią na wysokości wystającego plastra szynki. Sakiewki układamy na blasze wysmarowanej margaryną. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

 

 

Udka kurczaka pieczone z porami

Składniki:

4 udka z kurczaka
zielona część pora
majeranek
słodka mielona papryka
sól
olej

 

 

Przygotowanie:

 

Udka myjemy i osuszamy. Usuwamy skórę. Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy majerankiem. Por myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w wąskie paski. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wkładamy połowę pora. Kładziemy udka i przykrywamy resztą pora. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C.

 

Faszerowane piersi z kurczaka

Składniki:

- 2 podwójne piersi kurczaka

- 4 plastry sera

- świeża papryka

- ogórek - korniszon lub kiszony

- jajko

- mąka

- bułka tarta

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Ogórki również kroimy w paski. Na każdy plaster mięsa kładziemy po 2 paski papryki i ogórka, przykrywamy plastrem sera. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.

Taki "roladki" panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju a następnie pieczemy w piekarniku ok. 30 minut, w temp. 180 stopni.

Podajemy z kaszą gryczaną.

 

 

Kurczak w sosie cytrynowym

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka sklarowanego masła
1,5 łyżki mąki
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
ok. 25 dag zielonego makaronu wstążki
5 dag płatków migdałów
łyżka oleju
1/2 szkl. mleka
100 ml śmietanki 30-proc.

 

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej, a następnie odcedzamy. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy dość drobno. Mięso myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na cztery, równe porcje. Dokładnie i starannie nacieramy mięso olejem rzepakowym . Smażymy je z obu stron na suchej patelni. Wyjmujemy i kroimy w kostkę w dość grubą kostkę. Przygotowujemy sos: masło roztapiamy, a następnie mieszamy z mąką. Wlewamy mleko, śmietankę i sok z cytryny. Gdy sos zaczyna bulgotać, wsypujemy koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem. Kładziemy mięso i posypujemy płatkami uprażonych migdałów.