Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Proste dania na romantyczną kolację

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.03
Doceń i poleć nas
0
0

Para na romantycznej kolacji

 

Jedna z pierwszych randek czy randka z okazji kolejnej rocznicy związku – nie ma różnicy, ponieważ każda okazja jest dobra, aby uczcić ją w trakcie romantycznej kolacji. Jest ona tym bardziej specjalna, jeśli podawane w jej trakcie potrawy przygotujemy sami. Co jednak zrobić w sytuacji, kiedy gotowanie nie jest naszą mocną stroną, a jednak chcielibyśmy jak najmilej zaskoczyć ukochaną osobę? Wystarczy skorzystać z przepisów na proste dania na romantyczną kolację.

 

 

Cannelloni faszerowane szpinakiem

Składniki:

- 16 rurek makarony cannelloni

- oliwa z oliwek

- 2 zmiażdżone ząbki czosnki

- jeden pokrojony w cienkie półksiężyce por

- czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę lub cienkie paski

- opakowanie mrożonego szpinaku

- 220 g sera ricotta

- puszka kukurydzy zmielonej blenderem

- ostra papryka, sól i pieprz

 

 

Sos pomidorowy

- oliwa z oliwek

- przecier pomidorowy

- 1 posiekana cebula

- 3 łyżki białego wina

 

 

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak dusimy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Na drugiej patelni podsmażamy pory do miękkości, przez około 3-4 minuty. Następni dodajemy paprykę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy kolejne 4 minuty, często mieszając. Warzywa przekładamy na patelnię ze szpinakiem. Wszystko dusimy razem przez chwilę. Następnie masę odsączamy na gęstym sitku.

Przekładamy szpinak i warzywa do miski. Dodajemy ricottę, zblendowaną kukurydzę, sól, pieprz i ostrą paprykę do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżeczki przekładamy farsz do rurek.

Cannelloni układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym np. masłem. Rurki powinny leżeć ciasno obok siebie.

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek (2 łyżki). Następnie przez kilka minut podsmażamy na niej cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i wino. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 12 minut. Sosem dokładnie i równomiernie polewamy rurki cannelloni ułożone w naczyniu.

Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut.

 

 

Krewetki zapiekane z anyżem

Składniki:

- 200 g. krewetek koktajlowych

- duży ząbek czosnku

- 3-4 gwiazdki anyżu

- papryczka chilli

- sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła

- oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:

Dno naczynia do zapiekania pokrywamy cienką warstwą oliwy z oliwek. Kładziemy gwiazdki anyżu i papryczkę chilli. Jeśli chcemy, aby potrawa była bardziej pikantna papryczkę rozcinamy na pół. Na samej górze układamy krewetki i pokrywamy je zmiażdżonym czosnkiem. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Wszystko polewamy sosem pomidorowym. Możemy go posypać ulubionymi ziołami, ale ten krok można pominąć.

Krewetki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekamy przez 20 minut. Podajemy z makaronem ryżowym.

 

 

Kaczka pieczona z farszem porowym

Składniki:

- 1 kaczka

- 1 por

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 500 ml. bulionu drobiowego

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki majeranku

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstawiamy ją na 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy a następnie kroimy w słupki.

Cebulę i czosnek siekamy. Czosnek ucieramy dodatkowo z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy masło i podgrzewamy na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia (czosnek dodajemy trochę później, niż cebulę), następnie dodajemy pietruszkę, por, marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dusimy 15 minut.

Schłodzonym farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją nicią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny.

Co kilkanaście minut polewamy ją bulionem a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.

 

 

Żeberka w miodzie

Składniki:

- kg. żeberek
- 6 łyżek miodu

- 100 ml ciemnego piwa

- sok z połowy cytryny

- 4 łyżki oliwy

- 6 ząbków czosnku

- 2 łyżeczki musztardy

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka soli

 

 

Przygotowanie:

Przygotowanie żeberek zaczynamy dzień przed planowaną kolacją. Mięso myjemy i osuszamy. Piwo, miód, sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek, paprykę, sól i pieprz łączymy w misce. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia, wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie (ok. 4 minuty z każdej strony), po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pozostałą marynatą oraz tłuszczem ze smażenia.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Żeberka pieczemy w i przez godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywkę z naszego naczynia i pieczemy jeszcze 30 minut.

 

 

Kurze wątróbki w białym winie

Składniki:

- 1/3 szklanki oleju

- średnia cebula pokrojona na 8 części

- 3/4 szklanki posiekanego selera

- 1/4 szklanki natki pietruszki

- 1 roztarty ząbek czosnku

- pół szklanki mąki

- sól i pieprz

- 500 g. oczyszczonych kurzych wątróbek

- 1/2 szklanki mleka

- 4 łyżki białego, wytrawnego wina

- 1/2 łyżeczki rozmarynu

 

 

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, cebulę, natkę pietruszki i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie i zestawiamy z ognia. Do worka foliowego lub torebki strunowej wsypujemy mąkę. Wkładamy wątróbki i potrząsając torebką obtaczamy w mące. Wątróbki i niewykorzystaną mąkę dodajemy do warzyw w rondlu i smażymy na średnik ogniu. Mieszając od czasu d czasu zrumieniamy wątróbki.

Dodajemy mleko, wino i rozmaryn. Stale mieszając wszystko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 7-10 minut.

Dodajemy sól i pieprz do smaku.