Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Produkty na prawidłowy wzrok

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2014.04.24
Doceń i poleć nas
0
0

Badanie wzroku u okulisty

 

Codziennie nasze oczy narażone są na działanie szkodliwych czynników, jakimi są promienie UV, długie godziny spędzone przed telewizorem i komputerem czy przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach. Troszcząc się o wzrok, nie tylko należy unikać niekorzystnych dla nich warunków, ale również prawidłowo się odżywiać.

Przede wszystkim należy unikać przypalonego mięsa, będącego źródłem wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się komórek naszego organizmu. Jedzenie typu fast food również nie jest wskazane, nie tylko dlatego, że nie dostarcza składników odżywczych, ale również ze względu na wysoką zawartość soli i niezdrowego tłuszczu, który może uszkodzić naczynia krwionośne, również te znajdujące się w gałkach ocznych.

 

Należy sięgać po produkty zawierające luteinę, która jest znakomitym przeciwutleniaczem opóźniającym proces starzenia, a także chroni siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieni UV. Znajdziemy ją m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, zielonym groszku, kukurydzy, burakach i kaparach. W czerwonych i czarnych owocach oraz żółtych i pomarańczowych warzywach zawarte są inne związki, będące również naturalnymi przeciwutleniaczami – flawonoidy. Dla wzroku niezwykle ważna jest także witamina C, która również wspiera walkę z wolnymi rodnikami, opóźnia proces starzenia się komórek organizmu oraz wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Odnajdziemy ją w owocach cytrusowych, aronii, ciemnych winogronach, borówce amerykańskiej, jagodach, czarnej porzeczce, jeżynach, brokułach, papryce, marchwi, korzeniu pietruszki, dyni, kapuście, groszku czy sałacie. Natomiast warzywa o pomarańczowej barwie są bogate w beta-karoten pozytywnie wpływający na ostrość widzenia. Niezwykle ważna jest również witamina A zapobiegająca pojawieniu się kurzej ślepoty, tj. problemów z widzeniem przy słabym oświetleniu. Znajduje się ona w nabiale, rybach, jajach, wątrobie zwierząt, szpinaku, marchwi i szczawiu. Do swojej diety powinniśmy również włączyć produkty pełnoziarniste, kaszę gryczaną, pęczak, brązowy ryż, płatki owsiane, makaron razowy, bogate w witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego widzenia. W nasza diecie powinniśmy uwzględnić również cynk i selen, a więc minerały, których niedobór może doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej. Pierwiastki te znajdziemy w ostrygach, mięsie, orzechach, skorupiakach, rybach morskich, kaszach oraz produktach pełnoziarnistych.