Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Potrawy na Wigilię

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.05
Doceń i poleć nas
0
0

Świąteczny stół pięknie udekorowany

Tradycyjnie na Wigilię przygotowuje się 12 potraw, które symbolizują dwunastu apostołów spożywających z Jezusem ostatnią wieczerzę. W wigilię obowiązuje post, w związku z czym potrawy nie mogą zawierać mięsa, ani być przygotowywane na tłuszczach zwierzęcych. Wśród świątecznych dań, powinny się znaleźć potrawy z ryb, mąki, kaszy, suszonych grzybów, owoców, warzyw, miodu i orzechów. Dawniej każdej z nich przypisywano symboliczne znaczenie, wierzono, że zapewnią one zdrowie i obfite zbiory, dlatego też podczas kolacji, trzeba było spróbować każdej z potraw znajdujących się na świątecznym stole.

Zestawy wigilijnych potraw różnią się w zależności od regionu i tradycji rodzinnych. Do najbardziej popularnych należą: barszcz z uszkami, ryby z karpiem na czele, przyrządzane na różne sposoby, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, paszteciki z grzybami, kutia, kompot z suszonych owoców, itd.

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów, na tradycyjne dania wigilijne.  

Barszcz czerwony z uszkami – 6-8 porcji

Kwas buraczany:

 

  •  1 kg buraków

     

  •  1 kromka razowego chleba

     

  •  2 ząbki czosnku

     

  •  4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

     

  •  1 liść laurowy

     

  •  1 łyżeczka cukru

Barszcz :

 

  •  50 dag buraków

     

  •  2 marchewki (25 dag)

     

  •  1 pietruszka (15 dag)

     

  •  ½ selera (20 dag)

     

  •  10 dag białej części pora

     

  •  2 cebule (20 dag)

     

  •  16 suszonych grzybów (8 dag, najlepiej prawdziwków)

     

  •  sok z ½ cytryny bądź 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego

     

  •  2 ząbki czosnku

     

  •  1 łyżeczka świeżego chrzanu

     

  •  2 liście laurowe

     

  •  2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

     

  •  cukier albo miód

     

  •  sól 

Przygotowanie kwasu: Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do szklanego słoja, lub kamiennego garnka. Dodajemy obrany czosnek, oraz przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zbieramy z powierzchni pianę, cedzimy kwas i przelewamy go do butelki. – Kwas buraczany można przygotować na 1-2 tyg. przez Wigilią.

Przygotowanie barszczu: Grzyby myjemy i moczymy przez 6-8 godz. w przegotowanej wodzie. Następnie gotujemy je tej samej wodzie.

Warzywa czyścimy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy 8 szklankami wrzącej wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Solimy i gotujemy 20-30 min. na małym ogniu.

 

Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzamy oba wywary i łączymy ze sobą. Dodajemy kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą i cukrem. Wlewamy sok z cytryny albo wino. Tuż przed podaniem doprawiamy chrzanem i zmiażdżonym czosnkiem.

 

Uszka

Ciasto:

 

  •  20 dag mąki

     

  •  1 jajko

     

  •  sól 

 

Farsz

 

  •  grzyby z wywaru na barszcz

     

  •  1 cebula (12 dag)

     

  •  1 jajko

     

  •  2 łyżki masła

     

  •  1 łyżka bułki tartej

     

  •  szczypta soli

     

  •  pieprz

     

Przygotowanie ciasta : Z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagniatamy ciasto.

Przygotowanie farszu: Grzyby siekamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej grzyby. Mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz. Dobre mieszamy.

 

 

 

Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Kroimy je w kwadraty 4x4 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy łyżeczką farsz. Ciasto składamy po przekątnej w trójkąty i zlepiamy przeciwległe rogi. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-5 min, do momentu aż wypłyną na wierzch. Podajemy w barszczu.

 

Kapusta z grzybami – 8 porcji

 

  •  1 kg kiszonej kapusty

     

  •  17 suszonych grzybów (10 dag)

     

  •  1 cebula (10 dag)

     

  •  3 łyżki masła lub oleju

     

  •  1 łyżka mąki pszennej

     

  •  sól

     

  •  pieprz

     

 

Kapustę delikatnie wyciskamy (sok zostawiamy do doprawienia), zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Grzyby płuczemy i moczymy 1-2 godz. Następnie gotujemy je w 1 szklance wody, aż zmiękną. Kroimy je w cienkie plasterki i razem z wywarem dodajemy do kapusty.

 

 

 

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle, do uzyskania złotego koloru. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Zasmażkę łączymy z kapustą, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Na zakończenie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z kapusty.

 

Kutia

 

  •  1 szklanka pszenicy bez łusek

     

  •  2 szklanki maku

     

  •  1 niepełna szklanka miodu (33 dag)

     

  •  10 posiekanych orzechów włoskich lub laskowych oraz migdałów

     

  •  7 dag rodzynek

     

  •  6 dag fig i daktyli

     

  •  1 cukier waniliowy (1,6 dag)

     

  •  ½ szklanki śmietanki 18%

     

  •  ½ łyżeczki soli

     

Pszenicę przebieramy, dokładnie opłukujemy, moczymy w zimnej przegotowanej wodzie i pozostawiamy na noc. Następnie odsączamy pszenicę i zalewamy 3 szklankami posolonego wrzątku. Gotujemy do miękkości, mieszając, przez około 40 minut i studzimy.

 

Mak parzymy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie zlewamy wodę, a mak odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Dwukrotnie mielimy. Rodzynki, daktyle oraz figi myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Pszenicę mieszamy z makiem, miodem (płynnym) i bakaliami i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

 

 

 

Kutia podajemy schłodzone, polane śmietanką.