Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Pierogi z kapustą i grzybami

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2015.12.11
Doceń i poleć nas
0
0

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej

- jajko

- 2 średniej wielkości cebule

- 60 g. suszonych grzybów

- 500 g. kiszonej kapusty

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy odrobinę soli i ciepłej wody oraz jajko. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Grzyby płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą. Moczymy przez około godzinę. Następnie osączamy (wodę zachowujemy). Mielimy je razem z kapustą, używając np. maszynki do mielenia mięsa. Do takiego farszu dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do garnuszka i zalewamy niewielką ilością wody pozostałej z gotowania grzybów. Dusimy przez 20 minut.

 

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 2 minuty od moementu wypłynięcia na wierzch.