Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Pieczemy Pączki

Anna Pytel
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Słodkie wypieki - obwarzanki

Pączki! To prawdziwe gwiazdy pośród polskich ciastek ale… Zdradzimy wam tajemnicę, jak je robić samemu, by się udały…

 

 

W tłusty czwartek wypróbowaliśmy kilka przepisów, tym którzy nie zdążyli nacieszyć się ich słodyczą proponujemy prosty przepis.

 

Wypróbujcie, to się nie może nie udać! A więc do dzieła.

 

 

 

 

Przygotujcie składniki: 

1 kg mąki
10 dag drożdży
15 dag cukru
10 żółtek
0,5 l mleka
1,5 l oleju
2 łyżki masła (ew. margaryny)
1 kieliszek spirytusu ew. octu polecam spirytus
konfitura z róży

lukier:

25 dag cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody, sok z 1 cytryny,  smażona skórka pomarańczowa

 

 

 

Wykonanie ciasta:

 

 

Drożdże rozpuścić w ćwiartce mleka, ze szczyptą cukru i 3-ma łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na chwilę (około 10 min.). W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek wsypać cukier i utrzeć do białości. Wsypać mąkę, wlać podrośnięte drożdże, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto ręcznie, cierpliwie aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło (nie przysmażone) wlać do ciasta, dodać spirytus i chwilę wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość.

 

 

 

 A teraz formowanie pączków:

 

 

 

Do talerzyka wlać odrobinę oleju, aby moczyć palce (żeby ciasto się do nich nie kleiło). Natłuszczonymi palcami urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy marmoladę (na oko) i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wlewamy do rondla olej, na którym będziemy smażyć pączki i podgrzewamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.

 

 

 

 

I wreszcie smażenie:

 

 

Bierzemy pączka do ręki strząsając mąkę. Kładziemy na powierzchni oleju do góry dnem. Przykrywamy garnek pokrywką i smażymy około 2,5 min. Następnie odkrywamy, pączki odwracamy na drugą stronę (widelcem) i smażymy bez przykrycia 2,5 min. Wyjmujemy na papierowe ręczniki lub serwetki do odsączenia tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Uwaga:

Pączki mają pływać w tłuszczu luźno!
Temperatura tłuszczu nie może być zbyt wysoka, bo pączek powinien 5 min. spędzić na smażeniu. Aby szybko ostudzić tłuszcz wrzucamy kawałek surowego, obranego ziemniaka.

Smacznego!

 

 

 

Udane pączki jak mają obrączki :)