Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Pavlova – królewska beza

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Pavlova – królewska beza

Można by się pokusić o stwierdzenie, że są zwykłe bezy i jest Pavlova. Bo faktycznie jest ona królową, wśród wszystkich, bezowych słodkości.

Pavlova to australijski deser, który, jak głosi tradycja, został przygotowany po raz pierwszy przez szefa kuchni hotelu Esplanade, na cześć pobytu w Perth, rosyjskiej primabaleriny – Anny Pawłowej.

Inspiracją dla jego powstania była spódnica baletnicy, unosząca się w tańcu. Jak upiec Pavlovą? Oto przepis na tę wyborną bezę:

Składniki:

- 6 białek kurzego jaja (w pokojowej temperaturze)

- 150 g. cukru pudru

- łyżeczka esencji waniliowej

- łyżeczka octu winnego

- łyżeczka mąki kukurydzianej

wierzch

- 350 g. śmietany kremówki (30 lub 36%)

- pół szklanki cukru pudru

- łyżeczka esencji waniliowej

- ulubione owoce

Przygotowanie:

Jajka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę, następnie stopniowo, częściami, wsypujemy cukier puder (150g.) i dalej miksujemy, aż cukier się dokładnie rozpuści. Dodajemy mąkę kukurydzianą, ocet oraz esencję i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki.

Na papierze do pieczenie rysujemy koło o średnicy 20-22 cm. Papier przewracamy na drugą stronę, kładziemy na blasze do pieczenia i w narysowanym okręgu, w miarę równomiernie rozprowadzamy pianę. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy bezę przez ok. 75 minut, aż Pavlova z zewnątrz będzie chrupka, a wewnątrz wciąż miękka.

Gdy jest już odpowiednio upieczona uchylamy drzwi piekarnika i nie wyjmując bezy ze środka, czekamy aż ostygnie.

Śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, esencję i powoli ubijamy wszystko mikserem, aż śmietana zrobi się gęsta i w miarę puszysta. Ubitą śmietanę przekładamy na wystudzoną Pavlovą i dekorujemy owocami.