Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Pasta z soczewicy

Anna Pytel
Utworzono: 2014.01.29
Doceń i poleć nas
0
0

Pasta z soczewicy

 

Kanapka to pomysł na szybkie śniadanie czy przekąskę, którą można również zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. Jest ona znacznie lepszym posiłkiem niż słodka bułka czy hamburger, zawierające znaczne ilości cukru i tłuszczów nasyconych. Ważne jednak, byśmy sporządzili ją z wartościowych produktów, jak pieczywo razowe, dobre źródło białka, np. chude mięso czy twaróg oraz warzywa, dostarczające nam witamin, soli mineralnych i błonnika. Powinniśmy jednak unikać kupowanych, sztucznych wędlin, serków topionych czy nadmiernych ilości żółtego sera. Gdy brakuje nam juz pomysłów, co położyć na chleb, świetną alternatywą dla codziennych dodatków może okazać się pasta z soczewicy.

Soczewica to roślina niezwykle popularna w kuchni południowo-azjatyckiej oraz ceniona przez wegan i wegetarian ze względu na wysoką zawartość, dochodzącą do 30% łatwo przyswajalnego białka, bogatego w aminokwasy egzogenne, nie syntetyzowane przez organizm człowieka. Z tego powodu stanowi ona niezły zamiennik dla mięsa w diecie. Dostarcza również witamin z grupy B, kwasu foliowego, beta-karotenu, a także żelaza, wapnia, fosforu i potasu, dlatego polecana jest m.in. przyszłym mamom i osobom z niedokrwistością. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny i znaczne ilości błonnika, przez co może być spożywana przez cukrzyków i odchudzających się.

Aby przygotować pastę z soczewicy, wpierw namoczmy 0,5 szklanki nasion w zimnej wodzie na kilka godzin, aby pozbawić ją substancji antyodżywczych. Następnie odcedźmy ją, przepłuczmy, zalejmy 2 szklankami świeżej wody i gotujmy, jeśli użyliśmy czerwonej odmiany, ok. 20 min, a jeśli zielonej, 50 min, aż zacznie się rozpadać. W tym czasie drobno pokrójmy pół cebuli i zetrzyjmy na tarce dwie marchewki, a następnie usmażmy je na oliwie na wolnym ogniu. Warzywa wymieszajmy z soczewicą, dodajmy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i doprawmy solą, pieprzem, słodką papryką i chili według własnego uznania, choć pasta powinna być lekko pikantna. Po ostudzeniu zmiksujmy ją. Przechowujmy w lodówce.