Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Obiadowa cielęcina

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Obiadowa cielęcina

Składniki:

- 1 kg cielęciny np. mostek cielęcy lub łopatka

- 2 łyżki masła

- ½ l wina jabłkowego

- 2 kieliszki wódki jabłkowej

- 1 duże kwaśne jabłko

- marchew

- ¼ selera

- 2 cebule

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka majeranku

- 4 łyżki śmietany

- trochę sosu Worcester

- sól, pieprz

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem. W garnku ( w którym póżniej będziemy dusić mięso), roztapiamy masło i obsmażamy ze wszystkich stron mięso, dolewamy wino i wódkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i razem z marchewką i selerem kroimy w niezbyt drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i razem z warzywami i majerankiem dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dusimy do miękkości ok. 1,5 godz. na malutkim ogniu, lub w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza. Mięso wyjmujemy i zabezpieczamy przed wystudzeniem. Sos z pieczeni przecieramy przez sito, mieszamy ze śmietaną i zagotowujemy- w razie potrzeby rozrzedzając go wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i sosem Worcester. Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem i posypujemy pietruszką.