Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Noże ceramiczne – wady i zalety

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2014.02.18
Doceń i poleć nas
0
0

Krojenie warzyw na desce

 

Noże ceramiczne uważane są za niezbędne narzędzie prawdziwego szefa kuchni. Są lekkie i poręczne oraz niezwykle ostre, dzięki czemu coraz częściej wzbogacają wyposażenie naszych kuchni.

 

 

 

Noże ceramiczne dzięki niezwykłej twardości i cieńszemu ostrzu są odporne na tępienie w dużo większym stopniu niż noże stalowe - pozostają ostre nawet 10 razy dłużej niż zwykłe ostrza ze stali. Ponadto są one odporne na działanie środków chemicznych oraz wody (nawet morskiej, dlatego też używane są przez nurków), w związku z czym nie ulegają korozji. Co więcej, ich idealnie gładka i pozbawiona porów struktura sprawia, że nóż nie chłonie przykrych zapachów. Dodatkową ich zaletą jest skuteczność cięcia i niezwykła ostrość, co umożliwia łatwe i precyzyjne krojenie warzyw, owoców i mięs.

Największą wadą noży ceramicznych jest duża kruchość. Bardzo łatwo jest ukruszyć jego czubek, natomiast głownia może pęknąć podczas przypadkowego upuszczenia noża. Odradzane jest zatem mycie ich w zmywarce. Co więcej tego typu noże nie nadają się do krojenia mrożonego mięsa i ryb, kości i innych, wyjątkowo twardych produktów, których krojenie wymaga użycia dużej siły. Gdy nóż się stępi, samodzielnie można go naostrzyć jedynie specjalną ostrzałką diamentową. Niektórzy producenci oferują dożywotnią, bezpłatną usługę ostrzenia.