Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Noże ceramiczne – wady i zalety

Paweł Paszkowski
Doceń i poleć nas
0
0

Krojenie warzyw na desce

Noże ceramiczne uważane są za niezbędne narzędzie prawdziwego szefa kuchni. Są lekkie i poręczne oraz niezwykle ostre, dzięki czemu coraz częściej wzbogacają wyposażenie naszych kuchni.

Noże ceramiczne dzięki niezwykłej twardości i cieńszemu ostrzu są odporne na tępienie w dużo większym stopniu niż noże stalowe - pozostają ostre nawet 10 razy dłużej niż zwykłe ostrza ze stali. Ponadto są one odporne na działanie środków chemicznych oraz wody (nawet morskiej, dlatego też używane są przez nurków), w związku z czym nie ulegają korozji. Co więcej, ich idealnie gładka i pozbawiona porów struktura sprawia, że nóż nie chłonie przykrych zapachów. Dodatkową ich zaletą jest skuteczność cięcia i niezwykła ostrość, co umożliwia łatwe i precyzyjne krojenie warzyw, owoców i mięs.

Największą wadą noży ceramicznych jest duża kruchość. Bardzo łatwo jest ukruszyć jego czubek, natomiast głownia może pęknąć podczas przypadkowego upuszczenia noża. Odradzane jest zatem mycie ich w zmywarce. Co więcej tego typu noże nie nadają się do krojenia mrożonego mięsa i ryb, kości i innych, wyjątkowo twardych produktów, których krojenie wymaga użycia dużej siły. Gdy nóż się stępi, samodzielnie można go naostrzyć jedynie specjalną ostrzałką diamentową. Niektórzy producenci oferują dożywotnią, bezpłatną usługę ostrzenia.