Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Niskokaloryczne owoce

Anita Kazmiruk
Utworzono: 2014.05.15
Doceń i poleć nas
0
0

Niskokaloryczne owoce

Powszechnie uważa się, że owoce są zdrowe i nietuczące, jednak spożywanie ich bez ograniczeń również może przyczynić się do przybrania na wadze. Okazuje się bowiem, że pół kilograma winogron czy czereśni ma więcej kalorii niż pączek czy nawet pół tabliczki czekolady.

Do wysokokalorycznych owoców zaliczają się banany - 95 kcal w 100g, winogrona – 69 kcal, mango – 67 kcal, czereśnie – 61 kcal, aronia – 57 kcal, kiwi – 56 kcal, gruszki – 54 kcal. Co więcej, czereśnie, banany, winogrona pobudzają apetyt i powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, którego nadmiar odkładany jest w postaci tkanki tłuszczowej. W związku z tym nie należy spożywać więcej niż 200-300 g owoców dziennie. Warto również sięgać po niskokaloryczne owoce, wśród których można wymienić truskawki – 28 kcal w 100g, maliny – 29 kcal, śliwki – 33 kcal, poziomki – 33 kcal, porzeczki – 33 kcal, arbuzy – 36 kcal, cytryny – 36 kcal, grejpfruty – 36 kcal, melony – 36 kcal, agrest – 41 kcal, mandarynki – 42 kcal, pomarańcze – 44 kcal, brzoskwinie – 46 kcal, morele – 47 kcal, wiśnie – 47 kcal oraz nektarynki – 49 kcal.

Ponadto, najlepiej sięgać po kwaśne owoce i spożywać je w stanie surowym bez dodatkowego dosładzania cukrem, bitą śmietaną czy słodkimi sosami.

 

Spożywanie owoców we właściwych ilościach pomaga nie tylko zachować zgrabną sylwetkę, ale również chroni przed chorobami cywilizacyjnymi - nowotworami, cukrzycą, problemami z sercem. Lekarze zapewniają, że spożywanie owoców i warzyw pięć razy dziennie oraz zdrowy tryb życia uchroni nas przed chorobą nowotworową.