Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Mleko z migdałów

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Mleko z migdałów

Nie wszyscy lubią lub mogą pić mleko krowie. Nie tylko z powodu upodobań smakowych, ale np. ze względów zdrowotnych (uczulenie na białko), prowadzenia diety wegańskiej czy innych powodów.

Na szczęście nie są one zmuszone do całkowitego wyeliminowania mleka ze swojej diety. Wystarczy bowiem, że wprowadzą do niej jego alternatywę… roślinną. Np. pod postacią mleka migdałowego.

Wbrew swojej zgoła egzotycznej nazwie, nie jest to produkt trudno dostępny. Co więcej – można je zrobić samodzielnie w domu. W jaki sposób? Szklankę migdałów obranych ze skórki. Zalewamy je zimną wodą prosto z kranu i odstawiamy na 8-9 godzin. Po upłynięciu wskazanego czasu migdały odcedzamy i wsypujemy do malaksera.

Dolewamy ok. cztery szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i przez kilka minut migdały miksujemy. Następnie, za pomocą płóciennej ściereczki odcedzamy migdałową miksturę. Papka z migdałów osadzi się na ścierce, a mleko zbierze w podstawionym naczyniu, np. misce. „Osad” ze ścierki dokładnie wyciskamy, odcedzając do końca mleko. Tak przygotowany napój” możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni.