Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie

Marynata do potraw z grilla

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.08.20
Doceń i poleć nas
0
0

Marynata do potraw z grilla

Warto wykorzystać słoneczne dni na spotkania z przyjaciółmi przy pysznych i zdrowych potrawach prosto z grilla. Jest to wspaniały sposób na relaks na świeżym powietrzu, a zarazem okazja do wykazania się kulinarnym talentem i pomysłowością. Na ruszcie upiec można nie tylko mięsa, choć one są najbardziej popularne. Wyśmienicie smakować będą również przygotowane w ten sposób ryby, jak dorsz czy łosoś, a także warzywa, a nawet niektóre owoce. Dla osób nie przepadających za tłustymi posiłkami polecić można grillowaną cukinię, paprykę, pomidory, szparagi, bakłażana, awokado albo też nietypowo, bo na słodko - banana czy plastry ananasa. Cokolwiek byśmy sobie nie zamarzyli, niezbędna do przyprawienia naszej potrawy będzie pyszna marynata.

Uniwersalną marynatę do dań z rusztu przyrządzimy w bardzo łatwy i szybki sposób. Żeby oszczędzić czas, możemy od razu przygotować większą jej ilość i przechowywać ją w lodówce w zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni. Do jej wykonania potrzebujemy pół szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki wody, łyżkę koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, pół łyżeczki przyprawy chilli, cztery łyżki oliwy z oliwek, łyżkę syropu z agawy lub łyżkę miodu i dwie łyżki ciepłej wody, dwa roztarte ząbki czosnku oraz cztery łyżki wódki (wyborowej). Wszystkie składniki wkładamy do dużego słoika typu twist, zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Otrzymany sos pasuje idealnie do wszystkich rodzajów grillowanych mięs, od karkówki wieprzowej, przez polędwiczki, po delikatne piersi lub udka z kurczaka. Świetnie komponuje się także z rybami oraz warzywami. Należy polewać nim potrawę w czasie pieczenia. Możemy również przyprawić nim kiełbaski z ogniska. Mięsa nie wymagają już solenia, gdyż smak marynaty jest dość wyrazisty.

Jeżeli jeszcze nie jesteś przygotowany do grillowania - zapoznaj się z naszą ofertą!