Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Lody domowej roboty.

Bartosz Grabowski
Utworzono: 2013.07.18
Doceń i poleć nas
0
0

Lody domowej roboty

 

Lody to znakomity deser nie tylko na letnie upały. Najlepiej smakują gdy są przyrządzone według domowej receptury. Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów na domowe lody.

 

 

 

 

 

 

 

Lody waniliowe:

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½  szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietany do deserów 30 lub 36%
  • 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

  1. Rozdzielamy białka od żółtek i wrzucamy je do oddzielnych misek.
  2. Ubijamy białka i dodajemy do nich połowę cukru. Całość ubijamy do momentu  aż rozpuści się cukier.
  3. Do miski z żółtkami dodajemy łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru. Całość ucieramy  aż żółtka zrobią się jasne.
  4. Do oddzielnego naczynia wlewamy śmietanę i miksujemy  do uzyskania konsystencji kremu. Następnie dodajemy do niej ubite białka, żółtka i dokładnie mieszamy.
  5. Ubitą masę przelewamy do salaterek i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
  6. Przed podaniem lody możemy udekorować bitą śmietana, posypką, w zależności od preferencji.

 

Lody czekoladowe:

 

Składniki:

 

Przygotowanie:

  1. Cukier mieszamy z wodą i podgrzewamy przez 5 minut.
  2. Pokruszoną czekoladę  dodajemy  do wody i mieszamy aż się rozpuści.  Studzimy.
  3. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę i mieszamy ją  z masą czekoladową.
  5. Przelewamy na salaterek i zamrażamy, przez około 10 godz.
  6. W zależności od gustu, lody można podawać z różnymi dodatkami: bakaliami, bitą śmietaną, polewą.

 

Lody truskawkowe

 

Składniki:

  • 25 dag truskawek
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • 2 szklanki śmietany kremówki

 

 Przygotowanie

  1. Truskawki można przygotować na dwa sposoby:  zmiksować je, albo pokroić na połówki i podsmażyć  przez chwilę na maśle.
  2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy połowę cukru i jeszcze  przez chwilę ubijamy.
  3. W osobnym naczyniu dokładnie ucieramy żółtka z resztą cukru.
  4. W trzecim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.
  5. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich truskawki.
  6. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy przez około 10-12 godzin.
  7. Lody możemy udekorować świeżymi owocami, sosem truskawkowym, bitą śmietaną, listkami mięty.