Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Lody domowej roboty.

Bartosz Grabowski
Doceń i poleć nas
0
0

Lody domowej roboty

Lody to znakomity deser nie tylko na letnie upały. Najlepiej smakują gdy są przyrządzone według domowej receptury. Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów na domowe lody.

Lody waniliowe:

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietany do deserów 30 lub 36%
  • 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Rozdzielamy białka od żółtek i wrzucamy je do oddzielnych misek.
  2. Ubijamy białka i dodajemy do nich połowę cukru. Całość ubijamy do momentu aż rozpuści się cukier.
  3. Do miski z żółtkami dodajemy łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru. Całość ucieramy aż żółtka zrobią się jasne.
  4. Do oddzielnego naczynia wlewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Następnie dodajemy do niej ubite białka, żółtka i dokładnie mieszamy.
  5. Ubitą masę przelewamy do salaterek i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
  6. Przed podaniem lody możemy udekorować bitą śmietana, posypką, w zależności od preferencji.

Lody czekoladowe:

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Cukier mieszamy z wodą i podgrzewamy przez 5 minut.
  2. Pokruszoną czekoladę dodajemy do wody i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.
  3. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę i mieszamy ją z masą czekoladową.
  5. Przelewamy na salaterek i zamrażamy, przez około 10 godz.
  6. W zależności od gustu, lody można podawać z różnymi dodatkami: bakaliami, bitą śmietaną, polewą.

Lody truskawkowe

Składniki:

  • 25 dag truskawek
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • 2 szklanki śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Truskawki można przygotować na dwa sposoby: zmiksować je, albo pokroić na połówki i podsmażyć przez chwilę na maśle.
  2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy połowę cukru i jeszcze przez chwilę ubijamy.
  3. W osobnym naczyniu dokładnie ucieramy żółtka z resztą cukru.
  4. W trzecim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.
  5. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich truskawki.
  6. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy przez około 10-12 godzin.
  7. Lody możemy udekorować świeżymi owocami, sosem truskawkowym, bitą śmietaną, listkami mięty.