Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Łatwa i pyszna szarlotka

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Szarlotka na stole

Gdy przychodzi jesień za oknami robi się buro i nieustannie pada, a nas ogarnia zniechęcenie i lenistwo. Ta pora roku niesie jednak ze sobą niepodważalne korzyści w postaci ogromnej liczby dojrzewających właśnie teraz gatunków owoców i warzyw. Dzięki temu możemy z łatwością zrekompensować sobie niedostatki nienastrajającej optymistycznie pogody kolorowymi i świeżymi jarzynami. Jesień to także sezon na jabłka, którymi możemy się teraz cieszyć bez ograniczeń. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej, gdyż właśnie teraz smakują najlepiej.

Bez wątpienia do najpopularniejszych i najbardziej apetycznych sposobów kulinarnego spożytkowania tych owoców należy szarlotka. To pyszne ciasto, posiadające rzeszę wielbicieli na całym świecie jest całkiem proste do wykonania i nie wymaga specjalnych umiejętności. Istnieją rozmaite przepisy na szarlotkę, bardziej i mniej skomplikowane. Warto polecić jej wersję z lekką bezą, przykrywającą puchową kołderką masę jabłkową.

Aby ją przygotować, a dokładnie jej kruchy spód potrzebujemy 250 g mąki tortowej, wymieszanej razem z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia, 25 g cukru, 125 g masła, 4 żółtka oraz szczyptę soli. Składniki szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Następnie obieramy jabłka (ok. 1 kg) i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich płaską łyżeczkę cynamonu i dwie łyżki cukru waniliowego. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą równomiernie wylepiamy schłodzonym ciastem. Nakładamy na nie masę jabłkową i wyrównujemy. Wreszcie ubijamy na sztywno 4 białka ze szczyptą soli, pod koniec wsypując 125 g cukru pudru i łyżkę budyniu śmietankowego w proszku. Otrzymaną bezą pokrywamy jabłka. Pieczemy przez ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. W tym czasie beza powinna się zarumienić. Po wyłączeniu piekarnika, nie wyciągajmy szarlotki od razu, lecz pozostawmy ją w środku jeszcze na kwadrans.