Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Kutia wigilijna - sprawdzony przepis

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Kutia wigilijna - sprawdzony przepis

  • 1 szklanka pszenicy bez łusek

  • 2 szklanki maku

  • 1 niepełna szklanka miodu (33 dag)

  • 10 posiekanych orzechów włoskich lub laskowych oraz migdałów

  • 7 dag rodzynek

  • 6 dag fig i daktyli

  • 1 cukier waniliowy (1,6 dag)

  • ½ szklanki śmietanki 18%

  • ½ łyżeczki soli

Pszenicę przebieramy, dokładnie opłukujemy, moczymy w zimnej przegotowanej wodzie i pozostawiamy na noc. Następnie odsączamy pszenicę i zalewamy 3 szklankami posolonego wrzątku. Gotujemy do miękkości, mieszając, przez około 40 minut i studzimy.

Mak parzymy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie zlewamy wodę, a mak odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Dwukrotnie mielimy. Rodzynki, daktyle oraz figi myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Pszenicę mieszamy z makiem, miodem (płynnym) i bakaliami i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.