Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kutia wigilijna - sprawdzony przepis

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2015.12.02
Doceń i poleć nas
0
0

Kutia wigilijna - sprawdzony przepis

 

 

  • 1 szklanka pszenicy bez łusek

     

  •  2 szklanki maku

     

  •  1 niepełna szklanka miodu (33 dag)

     

  •  10 posiekanych orzechów włoskich lub laskowych oraz migdałów

     

  •  7 dag rodzynek

     

  •  6 dag fig i daktyli

     

  •  1 cukier waniliowy (1,6 dag)

     

  •  ½ szklanki śmietanki 18%

     

  •  ½ łyżeczki soli

     

Pszenicę przebieramy, dokładnie opłukujemy, moczymy w zimnej przegotowanej wodzie i pozostawiamy na noc. Następnie odsączamy pszenicę i zalewamy 3 szklankami posolonego wrzątku. Gotujemy do miękkości, mieszając, przez około 40 minut i studzimy.

 

 

Mak parzymy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie zlewamy wodę, a mak odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Dwukrotnie mielimy. Rodzynki, daktyle oraz figi myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Pszenicę mieszamy z makiem, miodem (płynnym) i bakaliami i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.