Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry
Składniki:
- 1 kurczak (ok.1,2 kg.)
- 3 łyżki masła
- łyżka oleju słonecznikowego
- 2 drobno posiekane cebule
- 3-4 łyżki curry
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1,5 l rosołu z kurczaka (lub kostki)
- sok z pół cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- łyżka cukru
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy nóżki i piersi, piersi przekrajamy na połówki. Z pozostałej części gotujemy rosół. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i olej, rozgrzewamy, dodajemy poprzednie części kurczaka, posiekaną cebulę i curry. Smażymy na średnim ogniu 5-7 minut aż się zrumieni. Wlewamy rosół, sok cytrynowy, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, cukier i liście laurowe. Wszystko mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Garnek przykrywamy, podkładamy płytkę ochronną i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.