Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Kurczak w sosie curry

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Kurczak w sosie curry

Składniki:

- 1 kurczak (ok.1,2 kg.)

- 3 łyżki masła

- łyżka oleju słonecznikowego

- 2 drobno posiekane cebule

- 3-4 łyżki curry

- 2 posiekane ząbki czosnku

- 1,5 l rosołu z kurczaka (lub kostki)

- sok z pół cytryny

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 liście laurowe

- łyżka cukru

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy nóżki i piersi, piersi przekrajamy na połówki. Z pozostałej części gotujemy rosół. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i olej, rozgrzewamy, dodajemy poprzednie części kurczaka, posiekaną cebulę i curry. Smażymy na średnim ogniu 5-7 minut aż się zrumieni. Wlewamy rosół, sok cytrynowy, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, cukier i liście laurowe. Wszystko mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Garnek przykrywamy, podkładamy płytkę ochronną i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.