Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Kurczak po portugalsku

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Kurczak po portugalsku

Składniki:

- 4 porcje kurczaka

- 1 cebula

- 3 łyżki masła

- łyżka oleju słonecznikowego

- 3 łyżki białego wytrawnego wina

- 2/3 szkl. bulionu (z kostki)

- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

- łyżka Vegety

- 20 dag pomidorów

- 10 dag pieczarek

- przekrojony na pół ząbek czosnku

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w paski. W garnku teflonowym rozgrzewamy olej, dodajemy masło i wkładamy porcje kurczaka. Smażymy z obu stron ż kurczak się zrumieni, następnie osączamy z tłuszczu i odkładamy na talerz. Wkładamy cebulę, zmniejszamy ogień i smażymy ok. 5 min. aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki, wlewamy wino i bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, Vegetę i układamy porcje kurczaka. Zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku sol i pieprzem, nakrywamy pokrywką i dusimy 5 min. Żaroodporne naczynie smarujemy przekrojonym ząbkiem czosnku i przekładamy do niego potrawę. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy o piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy pół godziny. Dodajemy obrane i pokrojone na ćwiartki pomidory i pieczemy jeszcze 15 minut.