Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w naszej polityce prywatności, gdzie sprawdzisz także zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych.

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Kurczak duszony z białym winem

Sylwia Małachowska
Doceń i poleć nas
0
0

Kurczak duszony z białym winem

Składniki:

- 8 porcji kurczaka

- 2 łyżki mąki

- łyżka margaryny lub oleju sojowego

- 2 łyżki masła

- szczypta przyprawy włoskiej lub Mixed Herbs

- łyżeczka soku cytrynowego

- łyżka rodzynków

- ½ szkl. białego wytrawnego wina

- szkl. bulionu (z kostki)

- drobno posiekana cebula

- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Z porcji kurczaka zdejmujemy skórę, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i łyżkę masła, wkładamy kurczaka i smażymy z obu stron na srednim ogniu aż będzie rumiany i przekładamy do teflonowego garnka. Do tłuszczu na patelni dokładamy drugą łyżkę masła i smażymy na małym ogniu cebulę aż się zeszkli, osączamy ją z tłuszczu (łyżką cedzakową) i przekładamy do garnka. Wlewamy sok cytrynowy, bulion i zagotowujemy, dodajemy przyprawę włoską, umyte rodzynki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy wino. Garnek nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 45 minut, aż mięso będzie miękkie.