Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kurczak duszony z białym winem

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2016.01.04
Doceń i poleć nas
0
0

Kurczak duszony z białym winem

 

Składniki:

- 8 porcji kurczaka

- 2 łyżki mąki

- łyżka margaryny lub oleju sojowego

- 2 łyżki masła

- szczypta przyprawy włoskiej lub Mixed Herbs

- łyżeczka soku cytrynowego

- łyżka rodzynków

- ½ szkl. białego wytrawnego wina

- szkl. bulionu (z kostki)

- drobno posiekana cebula

- sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Z porcji kurczaka zdejmujemy skórę, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i łyżkę masła, wkładamy kurczaka i smażymy z obu stron na srednim ogniu aż będzie rumiany i przekładamy do teflonowego garnka. Do tłuszczu na patelni dokładamy drugą łyżkę masła i smażymy na małym ogniu cebulę aż się zeszkli, osączamy ją z tłuszczu (łyżką cedzakową) i przekładamy do garnka. Wlewamy sok cytrynowy, bulion i zagotowujemy, dodajemy przyprawę włoską, umyte rodzynki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy wino. Garnek nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 45 minut, aż mięso będzie miękkie.