Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kuchnie świata – włoskie pasty

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.04.03
Doceń i poleć nas
0
0

Makaron

 

Włoska kuchnia słynie ze swoich past, czyli różnorodnych makaronów, ze smacznymi sosami. Nazwy tych zależą przeważnie od rodzaju makaronu, na przykład spaghetti, cannelloni, pipe i od rodzaju towarzyszącego im sosu, na przykład carbonara, bolognese, itp. Rodzajów makaronów włoskich jest bardzo dużo, dzielimy je, ze względu na ich kształt, wygląd. Do najpopularniejszych należą:

Aneli – makaron w kształcie kółek

Fettuccine (wstążki), zwinięte w gniazdka, do dań głównych, doskonale smakuje z sosami i nadaje się do zapiekanek.

Tagliatelle (wstążki), naturalne

Ravioli (pierożki) z najróżniejszym nadzieniem

Penne rigate - karbowane rurki

Lasagne - płaty ciasta do przekładania różnymi farszami i sosami,

Eliche  - świderki

Capelli d`Angelo - włosy anioła zwinięte w gniazdka

Tagliolini  - cienkie wstążki

Pennoni  - rurki

Farfalle  - kokardki

Penne  - pióra, czyli rurki ukośnie ucięte

Spaghetti – długi, cienki makaron

Conchiglie – muszle

Papardelle - masywne szerokie wstążki

Orechiette – muszelki

Rigatoni – konkretne, krótkie grube rurki

Strozzapreti – mocno „zakręcony” makaron

Maltagliati - znany już u nas makaron w postaci kwadracików

Trofie – stosunkowo krótki i wąski makaron

Sagnette - krótkie wąskie wstążki

Fusilli - długie świderki

Scialatielli - dość długi, ale bardziej okrągły makaron

Cavatelli - dość osobliwy kształt przypominający małe robaczki, makaron karbowany, krótki

Paccheri Napoletani - krótkie szerokie rurki

 

Jeśli mamy ochotę na pyszną, włoską pastę, domowy makaron możemy przygotować samodzielnie. Potrzebne nam będą do tego wyłącznie jajka i mąka z pszenicy durum. Jeżeli posiłek będzie się składał z większej liczby dań, to na porcję dla jednej osoby potrzebujemy około 70 gramów mąki, natomiast 100 gramów, jeżeli posiłek będzie jednodaniowy. Na każde 100 gramów mąki potrzebujemy jedno jajko. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środek wbijamy umyte jajka, solimy. Mieszamy składniki widelcem ruchem od środka na zewnątrz, następnie energicznie wyrabiamy ciasto dłońmi tak długo, aż nabierze gładkości i sprężystości. Dodajemy odrobinę letniej wody w celu uzyskania prawidłowej konsystencji. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na pół godziny. Po upływie wymaganego czasu ciasto dzielimy na części i np. za pomocą specjalnej maszynki do makaronu, przygotowujemy spaghetti. Następnie odkładamy je na ściereczkę, aby lekko przeschły. Po kilku minutach makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Spaghetti z pieczonym czosnkiem i sosem paprykowym

Składniki:

- 6 dużych ząbków czosnku w łupinach

- 400 g czerwonej papryki ze słoika odsączonej i pokrojonej w plastry

- puszka pomidorów

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli

- 1 łyżka posiekanego tymianku lub oregano

- sól i pieprz

- 350 g spaghetti

- tarty parmezan

Przygotowanie:

Ząbki czosnku w łupinach układamy w niskim, żaroodpornym naczyniu i prażymy 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Celsjusza, aż zmiękną.

Paprykę oraz pomidory przekładamy do miski, dodajemy oliwę i miksujemy do konsystencji puree. Dodajemy wyłuskane ząbki czosnku, płatki chilli i tymianek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie miksujemy, przekładamy do garnka i odstawiamy.

W drugim garnku gotujemy spaghetti, w osolonej wodzie przez ok.8 minut. Odcedzamy, mieszamy z podgrzanym sosem i posypujemy parmezanem.

Pipe z łososiem w sosie serowo-szpinakowym

Składniki:

- makaron pipe (może być też oczywiście jakikolwiek inny, byle grubszy niż spaghetti)

-  opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - nie może być rozdrobiony!

- 250 g. śmietany 30%

- opakowanie sera Lazur

- opakowanie sera camembert

- łosoś wędzony

- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

- 3 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Połowę opakowania szpinaku wrzucamy na patelnię i rozmrażamy. Gdy już będzie rozmrożony, to albo odsączamy go na sitku (jeśli na patelni została woda), albo od razu dolewamy do niego łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy garść kawałków wędzonego łososia i podsmażamy razem ze szpinakiem około 2 minut. Następnie wlewamy śmietanę i pokrojone na kawałki sery. Dodajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku Dusimy to na małym ogniu pod przykryciem.

W "międzyczasie" zaczynamy gotować makaron, około 8 minut, aby był aldente. Gdy jest już gotowy odcedzamy go. Na drugą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobno posiekany (nie zmiażdżony) ząbek czosnku i podsmażamy około minuty. Dodajemy do niego makaron i wszystko razem smażymy około 3 minuty często mieszając.

Zaglądamy do sosu. Jeśli ser się rozpuścił dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeżeli sos jest za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki.

Cannelloni faszerowane szpinakiem

Składniki:

- 16 rurek cannelloni

- oliwa z oliwek

- 2 zmiażdżone ząbki czosnki

- jeden pokrojony w cienkie półksiężyce por

- czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę lub cienkie paski

- opakowanie mrożonego szpinaku

- 220 g sera ricotta

- puszka kukurydzy zmielonej blenderem

- ostra papryka, sól i pieprz

Sos pomidorowy

- oliwa z oliwek

- przecier pomidorowy

- 1 posiekana cebula

- 3 łyżki białego wina


Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak dusimy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Na drugiej patelni podsmażamy pory do miękkości, przez około 3-4 minuty. Następni dodajemy paprykę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy kolejne 4 minuty, często mieszając. Warzywa przekładamy na patelnię ze szpinakiem. Wszystko dusimy razem przez chwilę. Następnie masę odsączamy na gęstym sitku.

Przekładamy szpinak i warzywa do miski. Dodajemy ricottę, zblendowaną kukurydzę, sól, pieprz i ostrą paprykę do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżeczki przekładamy farsz do rurek.

Cannelloni układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym np. masłem. Rurki powinny leżeć ciasno obok siebie.

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek (2 łyżki). Następnie przez kilka minut podsmażamy na niej cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i wino. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 12 minut. Sosem w miarę dokładnie polewamy rurki w naczyniu.

Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut.