Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kuchnie świata – kuchnia meksykańska

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.03
Doceń i poleć nas
0
0

Kuchnia meksykańska

 

Kuchnia meksykańska ma wielu miłośnikó. Jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Wiele jej potraw przygotowanych jest w wykorzystaniem pszennych lub kukurydzianych placków – tortilli. Między tymi potrawami występują czasem bardzo niewielkie, subtelne różnice, dlatego też ich prawidłowe rozróżnienie może nastręczać wielu problemów. Dlatego też przygotowaliśmy opis poszczególnych dań, aby ich prawidłowe rozpoznanie nie było już kłopotem. A dla miłośników domowego gotowania przygotowaliśmy dwa, proste przepisy.

 

 

meksykańska tortilla - płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej o średnicy od sześciu, aż do trzydziestu centymetrów - dodatek lub podstawa do przygotowania innych dań,

tacos - danie, do przygotowania którego używa się niewielkiej (wielkości dłoni) kukurydzianej tortilli, zgiętej na pół, przełożonej różnymi dodatkami: mięsem, cebulą, awokado, warzywami,

burritos - to potrawa składająca się z placka pszennej tortilli, większego, niż placki tortilli używane przy okazji tacos, owiniętego wokół składników takich jak: ryż, fasola, mięso. Bardziej amerykańskie/europejskie wersje burrito zawierają wiele innych składników, takich jak salsa, ser, śmietana, guacamole lub warzywa, burritos w odróżnieniu od tacos zwija się w taki sposób, aby można go było trzymać pionowo, a dołem nic nie wylatywało,

fajitas - tym, co jest charakterystyczne dla fajitas to fakt, że jej składniki: mięso wołowe, warzywa, są grillowane. Można je podawać bezpośrednio z patelni, placki tortilli podając na oddzielnym talerzu, jako dodatek, składniki fajitas można również położyć na ciepłym placku tortilli, zwinąć go i wierzch pokryć sosem salsa, kwaśną śmietaną lub guacamole

quesadilla - przygotowując quesadilla wykorzystujemy kukurydzianą tortillę, jednak większą, niż w przypadku tacos, posypuje się ją serem i ewentualnie dodaje inne składniki: ziemniaki, grzyby, paprykę jalapeño, pikantne kiełbaski, następnie tortillę składamy na pół, dopiero wtedy podgrzewamy i kroimy na trzy, mniejsze części w kształcie trójkątów. Ewentualnie można również użyć dwóch placków tortilli, posypać je serem, dodać pozostałe składniki, a na nie położyć drugi placek tortilli. Wtedy wszystko podgrzewamy i kroimy w trójkąty

ceviche – jest to potrawa z owoców morza, które mogą być podawane samodzielnie lub w placku tortilli; surowe owoce morza marynuje się w soku ze świeżych owoców cytrusowych, co powoduje, że „gotują” się one, bez faktycznego poddawania ich obróbce cieplnej; jako dodatek do ceviche używa się awokado, cebuli, a czasem pomidorów,

enchillada – to potrawa, która składa się ze składników takich jak: mięso, warzywa, ser, fasola, które owija się plackiem tortilli, polewa sosem chilli, mole lub serowym, a następnie zapieka w piekarniku

flan – meksykański deser, rodzaj pudingu, krem z jaj, mleka, żelatyny i wanilii, znany w innych krajach jako crème caramel

guacamole – dip ze zmiażdżonego miąższu awokadu z dodatkiem soku z cytryny, do niektórych wersji guacamole wykorzystywane są również pomidory, cebula, czosnek i inne przyprawy

tostada – meksykańska przekąska lub przystawaka, do jej przygotowania używa się placków tortilli smażonych w głębokim tłuszczu, na które następnie wykłada się różne składniki, takie jak np. fasole, mięso awokado, a często również ceviche

 

 

Pszenna tortilla - składniki:

- 4 szklanki mąki

- 1,5 szklanki wody

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 oleju rzepakowego

 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Powoli i stopniowo wlewamy wodę.

Rozpoczynamy wyrabianie ciasta, w razie potrzeby stale dodając kolejne porcje wody. Kiedy ciasto jest już miękkie, gładkie i ma jednolity kolor, formujemy z niego kulę, owijamy folią i odstawiamy na 40 minut.

Po wyznaczonym czasie ciasto dzielimy na 25 porcji i ponownie dajemy im odpocząć przez 10 minut. 

Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki, okrągły i placek o  średnicy około 20 cm.

 

 

Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni. Najpierw z jednej strony około 30 sekund, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony kolejne 30 sekund. Na sam koniec placek tortilli jeszcze raz przewracamy i smażymy około 15 sekund.

 

 

Burritos z serem feta i warzywami - składniki:

- 12 placków pszennej tortilli

- opakowanie sera feta

- 250 g. ulubionych sałat, np. posiekanej rzymskiej i roszponki

- 2 średniej wielkości pomidory

- 1 ogórek

- sos czosnkowy

 

Przygotowanie:

Ser feta, obrany ogórek i pomidor kroimy w drobną kostkę. Z pomidora pozbywamy się gniazd nasiennych.

Jeśli placki tortilli zrobiły się zbyt twarde i sztywne, aby je swobodnie zwinąć, przykrywamy je na kilka minut gorącą miską (np. podgrzaną w piekarniku). To również dobry sposób na ich podgrzanie, jeśli korzystamy z zimnych tortilli.

Placki tortilli smarujemy sosem czosnkowym i układamy na nich równomiernie sałaty, ser feta, ogórek i pomidor. Składników nie powinno być zbyt dużo, aby tortille dały się bez problemu zwinąć.

Tortille rolujemy w taki sposób, aby w powstałym burrito jeden koniec był "zamknięty" i możliwe było pionowe trzymanie.