Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kuchnie świata – kuchnia indyjska

Anna Pytel
Utworzono: 2014.06.09
Doceń i poleć nas
0
0

Kuchnie świata – kuchnia indyjska

 

Ze względu na to, iż Indie są krajem stanowiącym swoisty konglomerat narodowościowy, zamieszkują je różne społeczności, narodowości, wyznawcy wielu religii, równie zróżnicowana jest kuchnia, kulinaria nazywane mianem indyjskich. Dania kuchni indyjskiej znane są ze swojej aromatyczności, którą uzyskuje się dzięki korzystaniu z bogactwa przyprawę, występujących w Indiach. Są to między innymi:

 

 

  •  Amchur - suszone mango
  • Anardana – nasiona granatu
  • Papryka chilii
  • Curry
  • Czarnuszka
  • Dhania – kolendra
  • Elaichi – kardamon
  • Garam masala
  • Haldi – kurkuma
  • Hari mirchi – zielone chili
  • Hing – asafetyda

  • Imli – owoce tamaryndowca
  • Jaiphal – gałka muszkatołowa
  • Javitri – gałka muszkatołowa
  • Jeera – kmin indyjski, kmin rzymski
  • Lal mirchi – czerwona papryka
  • Kalonji – czarnuszka
  • Kasoori methi – suszony liść kozieradki
  • Khus khus – nasiona maku
  • Kolendra
  • Lavang – goździki
  • Liście curry
  • Methi – nasiona kozieradki
  • Nimbu – limonka
  • Pieprz biały
  • Pieprz cayenne
  • Pieprz czarny
  • Sarson – nasiona czarnej gorczycy
  • Saunf – fenkuł, koper włoski
  • Shahi jeera – czarny kmin

Niektóre z tych przypraw są bardzo trudno dostępne w naszym kraju, ale inne, dość łatwo jest kupić nawet w małych sklepach i dzięki nim przygotować kilka potraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Oto kilka przykładowych przepisów:  

Cebulowe bahji

Składniki:

- 3-4 średniej wielkości cebule
- 10-12 łyżek mąki z ciecierzycy
- sól
- mielony kminek
- mielona kolendra
- kurkuma
- mielony imbir
- chili w proszku
- olej rzepakowy
- woda


Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z przyprawami - tak, aby uzyskać dość intensywny smak, dostosowany jednak do własnych upodobań. Następnie dolewamy tyle zimnej wody, aby po wymieszaniu otrzymać dość gęstą pastę. Przekładamy do niej cebulę i dokładnie wszystko mieszamy.

Z tak powstałej masy formujemy placki. Może nam w tym zadaniu pomóc delikatne moczenie rąk w wodzie. Placki smażymy na gorącym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.

Cebulowe bahji możemy podawać np. z chutney z mango.

 

Chutney z mango

Składniki:

- 3-4 mango obrane se skórki i pokrojone w kostkę

- 2 szklanki brązowego cukru

- 1/2 szklanki białego octu winnego

- 1 średnia cebula posiekana

- czerwona papryczka chilli

- 1,5 szklanki rodzynek

- łyżka świeżo startego imbiru

- zmiażdżony ząbek czosnku

- łyżeczka mielonego cynamonu

- łyżeczka gałki muszkatołowej

- sól do smaku

Przygotowanie:

W garnuszku mieszamy ocet, cukier, cynamon, pokrojoną drobno papryczkę chilli, cynamon, gałkę muszkatołową, sól. Gotujemy na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, często mieszając.

Dodajemy cebulę, czosnek, pokrojone mango, rodzynki i wszystko razem dusimy przez około 45 - 55 minut. Jeśli potrzeba, dolewamy co jakiś czas trochę wody. 

Warzywa w garam masala

 

Składniki:

- 2 cebule 

- 4 duże ziemniaki

- 2 marchewki

- puszka pomidorów

- groszek zielony

- puszka kukurydzy

- garam masala (ok. 1 łyżka)

- oliwa

 
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę a następnie wrzucamy na gorącą oliwę, aby się zeszkliła. Ziemniaki i marchewkę również kroimy w kostkę i gotujemy w gorącej wodzie przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na patelnię i dusimy razem z cebulą około 5 minut. Dodajemy pomidory, groszek, kukurydzę i wszystko razem dusimy jeszcze około 20 minut. Pod koniec dodajemy garam masalę i jeszcze chwilę podsmażamy.

Wegańskie samosy

Składniki:

ciasto

- 280 g. mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju roślinnego

- ciepła woda

 

farsz

- 2 duże ziemniaki

- szklanka zielonego groszku

- cebula pokrojona w kostkę

- marchew pokrojona w kostkę

- garść rodzynek

- ząbek czosnku

- przyprawa garam masala lub: mielona kolendra, curry, chili, pieprz

- olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości, uważając jednak, aby ich nie rozgotować. 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy marchew. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy cebulę i zielony groszek.

Wszystko razem smażymy do miękkości, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowane ziemniaki oraz rodzynki (jeśli rodzynki są twarde, moczymy je najpierw przez 10 minut w ciepłej wodzie, a następnie odcedzamy).

Dodajemy także przyprawy do smaku. Całość podsmażamy jeszcze na małym ogniu ok. 3 minut.

Tak przygotowany farsz odstawiamy do ostygnięcia. Zajmujemy się przygotowaniem ciasta.

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy sól, oliwę i powoli, stopniowo dodając wodę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Gdy jest już dobrze wyrobione owijamy je folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po pół godzinie ciasto wyjmujemy i dzielimy je na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły (u mnie z tą "okrągłością" różnie było) placek. Placki przecinamy w połowie. Jedną część przeciętego placka zaginamy, a jego brzeg zwilżamy wodą. Zaginamy drugą część przekrojonego placka i sklejamy ze zwilżonym wcześniej brzegiem, tak, aby powstał rożek. Do tak przygotowanego rożka nakładamy farsz, po czym jego górną część zwilżamy wodą i zaginamy aby powstał taki "pierożek".

Tak przygotowane samosy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.

 

 

Indyjska kofta

 

Składniki:

kofta

- 120 g. sera paneer (może być też tłusty twaróg lub tofu)

- 1 duży ziemniak

- czerwona papryka - pół strąka

- łyżeczka mąki kukurydzianej

- curry

- odrobina soli

- ostra papryka w proszku (można użyć też świeżej, bardzo drobno posiekanej)

- olej rzepakowy

 

sos do kofty

- 100 g. koncentratu pomidorowego

- olej rzepakowy

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- świeża, posiekana kolendra

- curry

- chili

- ząbek czosnku

- imbir mielony

 - 2 łyżki oleju rzepakowego

- łyżka soku z cytryny



Przygotowanie:

Ser paneer oraz paprykę tarkujemy na tarce o największych oczkach. Obrany ziemniak kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Miksujemy lub ucieramy go na gładką masę z serem i papryką. Dodajemy mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki, które smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron, na zloty kolor.

 

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy koncentrat pomidorowy (uwaga, będzie mocno "strzelał"). Po około 2 minutach dodajemy wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu przez kilka minut, po czym dodajemy przyprawy i jogurt. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejnych kilka (3-5) minut. Koftę z sosem podajemy na ciepło.

 

Ser paneer

 

Składniki:

- 2 litry świeżego, niepasteryzowanego mleka, najlepiej prosto od krowy,

- 5 łyżek soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy zaczyna bulgotać zestawiamy z ognia i powoli dodajemy sok z cytryny. Ciągle mieszamy, po czym garnek znowu  stawiamy, tym razem na dużym ogniu. Stale mieszając, czasem potrząsając garnkiem, gotujemy mleko ok. 20 minut. Powinna wydzielić się serwatka.

Garnek zestawiamy z ognia i czekamy aż trochę przestygnie. Na durszlaku rozkładamy płócienną szmatkę (ja wykorzystałam starą firankę, która złożyłam podwójnie) i wylewamy na nią zawartość garnka. Przepłukujemy zimną wodą, zbieramy boki tkaniny i wyciskamy płyn, aby odcedzić serwatkę. Czynność powtarzamy, przy czym wyciskanie powinno być w miarę delikatne. Zebrane końce tkaniny związujemy i wieszamy ją np. na kranie nad zlewem, aby woda mogła swobodnie ściekać, a ser mógł nabrać odpowiedniej konsystencji.

Taki twaróg gotowy jest po ok 8 godzinach.

Możemy go wzbogacać dodając dowolne dodatki, ulubione zioła, czosnek etc.

 

Chłodnik indyjski

 

Składniki:

- litr jogurtu naturalnego

- 4 banany

- 3 strączki papryczki chilli

- świeża mięta

- szczypta lub dwie soli

- pół łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:

Banany obieramy. Dwa z nich kroimy na kawałki i wrzucamy do malaksera. Dodajemy jogurt i pokrojony strączek chili bez pestek. Wszystko miksujemy na gładką  masę.