Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kuchnie świata – kuchnia czeska

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.02.03
Doceń i poleć nas
0
0

Kuchnia czeska

Kuchnia i kulinaria naszych południowych sąsiadów podlegają wpływom innych krajów, takich jak Słowacja, Austria, Węgry, jak również Polska. Wpływy te przenikają się, a w wyniku tego powstały tak pyszne potrawy, jak na przykład: knedle ziemniaczane, golonka (vepřové koleno) peklowana, wędzona (uzené koleno) i pieczona (pečené koleno) ołomunieckie twarożki smażone w cieście piwnym, ser smażony, nakládaný hermelín - ser marynowany, utopence - kiełbaskki w zalewie kwaśnej, zupa ziemniaczana, pomidorowa, soczewicowa, gulaszowa, flaki, czosnkowa (česnečka), cebulowa, rybna, becherovka, burčák - sfermentowany winny moszcz, frgál - specjalny rodzaj kołacza, štrúdl, tatranky – wafelki, lázeňské oplatky, hořické trubičky, rakvičky se šlehačkou.

 

A oto przepisy na kilka z nich:

 

 

Knedle z owocami

 Składniki:

- pół kilo ziemniaków

- 2 jajka

- ok. 350 g. mąki

- 2 łyżeczki cukru

- 2 łyżeczki soli

- owoce, np. truskawki, mogą być mrożone

do podania: śmietana i cukier

 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Następnie przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę do mięsa.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka i zmiażdżone ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto.

Rozwałkowujemy je na placek ok. 1,5-centymetrowej grubości. Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. W centrum każdego kładziemy truskawkę (jeśli mamy duże) lub kilka (jeżeli są mniejsze). Zlepiamy brzegi placków, formując z nich kulki.

Tak przygotowane knedle gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli

Knedle podajemy ze śmietaną i cukrem.

 

 

Utopence – czeskie serdelki 

Składniki:

- spekaćka (serdelki) 10 sztuk 

- 10 sztuk średnich cebul

- 0,5 litra octu

- pieprz czarny ziarnisty (10-20 ziaren) i mielony

- ziele angielskie (5-8 ziaren)

- liście laurowe (3-4 szt.)

- 1 czerwona papryka

- kilka czerwonych papryczek

 

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania zalewy: rozcieńczamy ocet w stosunku 1:3 (0,5ltr octu i 1,5ltr wody), dodajemy przyprawy. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze ok. 5 min., a następnie schładzamy do temperatury pokojowej.

Cebule kroimy w półplastry.

Spekaćki (serdelki) obieramy z osłonek, nacinamy nożem wzdłuż i w powstałe nacięcia nasypujemy nieco mielonego pieprzu.

W wyprażonym gorącą wodą słoju układamy na przemian warstwy cebuli i spekaćek (serdelków), następnie zalewamy słój zimną zalewą octową. Tak spreparowany słój z utopencami powinien stać w chłodnym miejscu co najmniej 2 tygodnie, aby kiełbaski naprawdę dobrze się zamarynowały.

Sposób ich podania również jest bardzo prosty: podaje się je na talerzu, przy którym stoi kufel zimnego piwa...

 

 

Czeska pasta jajeczna

Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo (rozdzielone na białka i żółtka)
- 3 ogórki konserwowe
- niewielka cebula
- 4-5 łyżek majonezu
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

Cebulę, ogórki i białka kroimy w bardzo drobną kostkę. Śmietanę ubijamy mikserem kilka minut, a następnie ucieramy na jednolita masę z sokiem z cytryny, żółtkami, majonezem, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos mieszamy z ogórkami, cebulą i białkami.
Przed podaniem chłodzimy.