Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kuchnie świata – bliny, rosyjskie placuszki

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.12.27
Doceń i poleć nas
0
0

Kuchnie świata – bliny, rosyjskie placuszki

 

Bliny to niewielkie placki, jedno z tradycyjnych dań kuchni rosyjskiej. Jednak są na tyle rozpowszechnione w Polsce, zwłaszcza na jej wschodnich kresach, że niejednokrotnie nawet autorzy książek kucharskich, umieszczają je w swoich publikacjach w rozdziałach dotyczących rodzimej kuchni Polskiej. Bliny mają niejedno oblicze, można je robić z różnych rodzajów mąk, choć te najbardziej tradycyjne robi się z mąki gryczanej. Niezmiernie ważną rzeczą jeśli chodzi o bliny, są dodatki, z którymi je jemy. Mogą być zarówno bardzo proste, jak: kwaśna śmietana, śledzie, wędzona ryba czy bardziej wykwintne jak łosoś,kapary czy kawior. Ja swoje bliny podałam właśnie z korniszonami, smażonym boczkiem, czarnym i czerwonym kawiorem, łososiem i śmietaną

 

 

 

Składniki:

- 400 g. mąki gryczanej

- 30 g. drożdży

- 2 szklanki ciepłego mleka

- pół kostki masła (roztopionego w garnuszku i ostudzonego)

- 3 jajka

- łyżka cukru

- pół łyżeczki soli

- oliwa do smażenia

 

 

Przygotowanie:

 

 

1/3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, odrobinę soli i drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

 

Z białek ubijamy sztywną pianę. Pozostałą mąkę i cukier, mieszamy mikserem z mlekiem, masłem, żółtkami i solą. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy dokładnie dużą łyżką (masa robi się gęsta i na tym etapie mikser może już nie podołać mieszaniu). Na samym końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto przykrywamy płócienną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

 

 Po dwóch godzinach delikatnie mieszamy ciasto aby opadło. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor

 

Bliny podajemy najlepiej na ciepło, z wybranymi dodatkami.