Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Konfitura z dyni

Anna Pytel
Utworzono: 2013.11.13
Doceń i poleć nas
0
0

Konfitura z dyni

 

Gdy rozpoczyna się sezon na dynię, warzywo to możemy znaleźć na każdym straganie i w każdym sklepie. Istnieje wiele jego odmian, różniących się kolorem skórki oraz miąższu. Można je przyrządzać na różnorodne sposoby, choć w Polsce popularność jego nie jest jeszcze tak duża jak w krajach anglosaskich. Nie powinniśmy jednak rezygnować z jego kupowania z powodu braku pomysłów, w jaki sposób je przygotować, gdyż jest ono cennym źródłem witamin z grupy B, A, PP, E oraz beta-karotenu i błonnika. Z dyni ugotować możemy pyszne zupy-kremy, zarówno pikantne, jak i na słodko, wyśmienite placki, niezliczone tarty oraz ciasta. Nadaje się ona również do sporządzenia różnego rodzaju musów i kremów, a nawet past na kanapki. Nic także nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacać ją innymi owocami, które nadadzą jej słodyczy, jak jabłka albo pomarańcze. Kiedy jednak wykorzystamy już wszystkie możliwości, a wciąż mamy zapas tego warzywa w spiżarni lub też gdy zakochaliśmy się w jego smaku i wcale nie chcemy sie z nim rozstawać zimą, możemy zrobić z niego różnego rodzaju przetwory.

 

Jednym z możliwych sposobów na zamknięcie dyni w słoiku jest sporządzenie z niej słodkiej i delikatnej konfitury. Aby ją przygotować, potrzebujemy ok. 2 kg dyni, 1 kg cukru żelującego, 5 sztuk goździków oraz sok z jednej pomarańczy. Dynię obieramy i oczyszczamy ją z pestek, które możemy następnie obmyć i uprażyć w piekarniku. One są również bardzo wartościowe, bogate w cynk, magnez i miedź, szczególnie polecane dla osób z łamliwymi paznokciami i włosami. Miąższ kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 60 min. Po tym czasie dodajemy sok z pomarańczy oraz goździki, wsypujemy cukier i trzymamy na gazie jeszcze przez 45 min. Kolejnym krokiem jest przełożenie konfitury do słoików, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku przez 6 min. Po wyciągnięciu z garnka, ustawiamy je do góry nogami i pozostawiamy tak na noc. Rano dżem jest już gotowy do spożycia, a konfitura ta nadaje się do długiego przechowywania.