Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Kilka sposobów na smaczne kanapki

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2015.12.10
Doceń i poleć nas
0
0

Pasta z kurczaka

 

Składniki:

- kawałki pieczonego kurczaka (np. pierś i udko)

- pęczek szczypiorku

- 3 łyżki majonezu

- 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka

- 2 jajka

- sól morska, pieprz

Sposób wykonania:

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w mniejsze kawałki wraz ze skórką, miksujemy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy i osobno miksujemy, szczypiorek siekamy. Jajka mieszamy z mięsem, dodajemy majonez, chrzan, szczypiorek i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce.

 

 

Pasta litewska

 

Składniki:

- 15 dag gotowanego mięsa kurczaka

- łyżka masła

- łyżka soku z cytryny

- 2 łyżki pikantnego keczupu

- łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu

- 3-4 łyżki majonezu

- 2 jaja ugotowane na twardo

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mięso i jaja przepuszczamy przez maszynkę, miksujemy z keczupem, masłem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu. Masę mieszamy z majonezem, schładzamy i dekorujemy.

 

 

Pasta arabska

 

Składniki:

- 25 dag gotowanego mięsa kurczaka

- po 5 dag drobno posiekanych migdałów i orzechów włoskich

- 3-4 łyżki bułki tartej

- pół szkl. śmietanki

- sok z pół cytryny

- łyżka oliwy

- łyżka majonezu

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Bułkę zalewamy śmietanką i zostawiamy do namoczenia, kurczaka drobno kroimy. Mięso, namoczoną bułkę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz miksujemy a następnie mieszamy z migdałami, orzechami i majonezem, lekko schładzamy.

 

 

Pasta meksykańska

 

Składniki:

- 25 dag gotowanego mięsa kurczaka

- łyżeczka ostrej papryki

- ząbek czosnku utarty z solą

- kieliszek winiaku

- 2-3 łyżki majonezu

- posiekana zielona pietruszka

Sposób wykonania:

Drobno posiekane mięso miksujemy z papryką, czosnkiem, winiakiem i majonezem, lekko schładzamy. Przed podaniem posypujemy pietruszką.

 

 

Pasta z wędzonego kurczaka

 

Składniki:

- 30 dag wędzonego mięsa kurczaka

- 15 dag pieczarek

- duża cebula

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki śmietany

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Drobno pokrojoną cebulę i pieczarki przesmażamy na maśle, odparowujemy i razem z mięsem kurczaka przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz i śmietanę, schładzamy. Pasta powinna się łatwo rozsmarowywać.

 

 

Pasta z wędzonego bekonu

 

Składniki:

- 15 dag wędzonego bekonu

- duża cebula

- łyżeczka smalcu

- 15 dag ugotowanej fasoli

- ząbek czosnku

- łyżka sosu sojowego

- po ćwierć łyżeczki majeranku, pieprzu ziołowego i ostrej mielonej papryki

- sól

Drobno pokrojony bekon przesmażamy na rozgrzanym smalcu, dodajemy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wszystkie składniki pasty miksujemy.

 

 

Pasta z szynką

 

Składniki:

- 10 dag chudej szynki

- 4 jaja ugotowane na twardo(rozdzielić żółtka od białek)

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- łyżeczka ostrej musztardy

- 2-3 łyżki gęstego majonezu

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Żółtka ucieramy z solą, pieprzem, musztardą i majonezem na gładką, jednolitą masę. Białka i szynkę drobniutko siekamy, dokładnie mieszamy z sosem i natką pietruszki.

 

Pasta z pieczonych żeberek

 

Składniki:

- 15 dag mięsa z pieczonych żeberek

- 5 dag sera żółtego Gouda

- 2 łyżki majonezu

- sól, pieprz

- garść rzeżuchy

- kilka małych pomidorków koktajlowych

Sposób wykonania:

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser mieszamy z mięsem, dodajemy majonez i miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pastę przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Pomidory obieramy ze skórki. Pastę podajemy na kromkach chleba posypaną świeżą rzeżuchą i ozdabiamy pomidorkami.

 

 

Pasta z wołowiną

 

Składniki:

- 50 dag wołowiny

- 20 dag wątróbki drobiowej

- olej do smażenia

- posiekana cebula

- majeranek cząber

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wołowinę gotujemy z przyprawami do miękkości, oddzielnie gotujemy wątróbkę, na oleju szklimy cebulę. Wszystko razem przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy.

 

 

Pasta z wątróbek

 

Składniki:

- ½ kg kurzych wątróbek

- ½ kostki masła

- ½ pęczka dymki

- 2-3 ząbki czosnku

- łyżka koniaku lub whisky

- 2 łyżki śmietany

- suszony tymianek

- kilka ziaren ziela ang.

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wkładamy wątróbki i smażymy ok. 5 minut, przekładamy razem z roztopionym masłem na talerz. Na reszcie masła podsmażamy posiekaną dymkę i czosnek, dodajemy łyżkę alkoholu i delikatnie podpalamy. Kiedy alkohol się wypali, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku tymiankiem, zielem ang., solą i pieprzem. Cebulę z czosnkiem przekładamy do wątróbek i miksujemy blenderem na papkę. Studzimy, przechowujemy w lodówce.

 

 

Smalec z cebulą i czosnkiem

 

Składniki:

- 25 dag smalcu

- 30 dag resztek wędlin

- duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- ½ jabłka

- majeranek

- sól, pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na rumiano na małej ilości smalcu, resztę smalcu roztapiamy. Cebulę, czosnek i jabłko obieramy, drobno kroimy i mieszamy, dodajemy skwarki razem z tłuszczem. Doprawiamy, mieszamy studzimy, przelewamy do słoika i odstawiamy do zastygnięcia co jakiś czas mieszając, żeby skwarki nie opadły na dno.

 

 

Pasta salami

 

Składniki:

- 20 dag salami

- 10 dag masła

- 10 dag twarożku naturalnego

- 3 łyżki majonezu

- pęczek rzodkiewek

- 10 kromek jasnego pieczywa tostowego

- sól, pieprz

- rzeżucha

- kilka liści sałaty lodowej

Sposób wykonania:

Salami obieramy z osłonki, drobno kroimy i przepuszczamy przez maszynkę. Rzodkiewki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Miękkie masło mieszamy z twarogiem i majonezem, miksujemy na gładki krem, do masy dodajemy salami i rzodkiewkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Tosty opiekamy, wycinamy kółka. Na toście układamy: sałatę, pastę, tost i ponownie sałatę i pastę, dekorujemy rzeżuchą.

 

 

Pasta sojowa z pieczarkami

 

Składniki:

- szklanka ugotowanej soi

- 2 cebule

- 15 dag pieczarek

- 2 łyżki masła

- jajo ugotowane na twardo

- łyżka jogurtu

- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Drobno pokrojoną cebulę i pieczarki smażymy na maśle, studzimy, miksujemy z soją, jogurtem, solą i pieprzem. Mieszamy z posiekanym jajkiem i zieloną pietruszką.

 

 

Pasta z soczewicy

 

Składniki:

- 10 dag brązowej soczewicy

- łyżka oleju

- duża cebula

- 2-3 ząbki czosnku

- łyżka sosu sojowego

- pół łyżeczki przyprawy warzywnej

- 3 łyżeczki drobniutko posiekanej bazylii

- kilka listków bazylii do dekoracji

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Soczewicę moczymy na noc, następnego dnia odcedzamy, zalewamy przegotowaną wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Odkrywamy, odparowujemy i zestawiamy z ognia. Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na oleju, posypujemy przyprawą warzywną i studzimy. Cebulę, czosnek i soczewicę miksujemy z sosem sojowym, solą, pieprzem i 2-3 łyżkami wywaru z soczewicy, schładzamy. Przed podaniem pastę mieszamy z posiekaną bazylią i dekorujemy listkami.

 

 

Pasta rzodkiewkowa

 

Składniki:

- 3 jajka

- pęczek szczypiorku

- 5 rzodkiewek

- 2 łyżki majonezu

- łyżka masła

- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Szczypiorek siekamy, rzodkiewki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szczypiorek i rzodkiewki dokładnie mieszamy z majonezem i miękkim masłem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

Pasta z czerwonej fasoli

 

Składniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli

- 2 cebule

- 2-3 ząbki czosnku

- łyżeczka mielonej papryki

- ½ łyżeczki kminku

- sok z pół cytryny

- ok. 8 łyżek oliwy

- szczypta chili

- oregano

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Cebule kroimy i podsmażamy aż lekko zbrązowieje. Fasolę wyjmujemy z puszki, przelewamy wodą i odcedzamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa wraz z przyprawami wkładamy do naczynia i miksujemy, dodajemy oliwę aby masa miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku.

 

 

Pasta z brokułów

 

Składniki:

- 30 dag brokułów

- po pół łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i bazylii

- 1 szkl. śmietany

- ¼ szkl. bulionu

- 3 dag żelatyny

- łyżka masła

- 2 ząbki czosnku

- łyżka soku z cytryny

- sól

Sposób wykonania:

Zagotowujemy osoloną wodę z masłem, sokiem z cytryny i czosnkiem, wrzucamy brokuły, gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Żelatynę skrapiamy 2-3 łyżkami ciepłej wody i zostawiamy by napęczniała, zalewamy wrzącym bulionem, dokładnie mieszamy i studzimy. Brokuły miksujemy z solą, pieprzem, gałką, tymiankiem i bazylią a potem mieszamy z żelatyną, schładzamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, mieszając, przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią i schładzamy.

 

 

Pasta buraczkowa

 

Składniki:

Doceń i poleć nas
0
0

Sylwia Małachowska

Sylwia Małachowska

Utworzono: 2015.12.10