Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Karnawałowy deser – francuskie tartaletki z owocami

Sylwia Małachowska
Utworzono: 2014.01.15
Doceń i poleć nas
0
0

Karnawałowy deser – francuskie tartaletki z owocami

 

Karnawałowy deser – francuskie tartaletki z owocami

 

Karnawał to czas, kiedy częściej niż zawsze bywamy na różnego rodzaju imprezach. Bywamy, ale również urządzamy je u siebie w domu.

Świetnym deserem, którym możemy ugościć zaproszonych przez siebie przy tej okazji gości, są pyszne tartaletki z ulubionymi owocami: pomarańczami, kiwi i innymi wybranymi przez siebie.

 

 

 

Tartaletki z kremem angielskim

 

 

ciasto

 

Składniki:

- 1,5 szklanki maki pszennej

- 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1/4 łyżeczki soli

- 170 g. schłodzonego masła

- 2 łyżki cukru

- ok. 1/2 szklanki bardzo zimnej wody

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i siekamy razem za pomocą noża. Masło powinno być drobno poszatkowane i połączyć się z mąką. Następnie jak najszybciej rękami zagniatamy je, aby składniki się dokładnie połączyły. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

 

Po wyznaczonym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je i wykładamy nim foremki na tartaletki (wcześniej wysmarowane delikatnie masłem).

Następnie każdą tartaletkę nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wysypujemy na nią np. fasolki, tak, aby przykryły całe dno (fasolki pełnią funkcję obciążnika). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Pieczemy 10-15 minut, aż dół ciasta będzie podpieczony, ale nadal miękki. Usuwamy fasolki, powtórnie nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy z powrotem do piekarnika, na ok. 3 minuty, aż ciasto zacznie zmieniać kolor.

 

Upieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

 

 

krem angielski

 

Składniki:

- 6 żółtek

- 1/2 szklanki cukru

- 1 i 1/2 szklanki gorącego mleka - ja dałam troszkę mniej, ok. 1 szklankę 

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka esencji waniliowej

- 2 łyżki ciemnego rumu, koniaku lub innego alkoholu wedle uznania

 

 

Przygotowanie:

 

W rondlu ze stali nierdzewnej zaczynamy ubijać żółtka. Stopniowo dodajemy cukier, a gdy dodamy cały, ubijamy wszystko jeszcze kilka minut (ok. 5), aż żółtka zgęstnieją i zrobią się bladożółte. Następnie stopniowo dolewamy gorące mleko, dodajemy masło i miksujemy jeszcze chwilę.

Rondel ustawiamy na średnim ogniu, mieszając powoli i nieprzerwanie drewnianą łyżką i sięgając jego dna. Dodajemy esencję waniliową i alkohol. Sos powinien się stopniowo podgrzewać i gęstnieć, ale nie może się zagotować. Jeśli jest zbyt gorący zdejmujemy go z ognia na kilka minut, jednak nie przerywamy mieszania. Muszę przyznać, że na pewnym etapie mieszania dopadło mnie zwątpienie i drewnianą łyżkę zastąpiłam mikserem.

Kiedy pęcherzyki tworzące się na powierzchni sosu zaczynają zanikać i budyń zaczyna "sapać", znaczy to, że jest on prawie gotowy. Natomiast jeśli krem zamiast spływać z łyżki otula je kremową warstwą oznacza to, że jest gotowy do podania.

 

 

Krem wylewamy na upieczone tartaletki i układamy na nich wybrane owoce.