Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jakie wino do kolacji?

Marta Mleczek
Utworzono: 2013.04.09
Doceń i poleć nas
0
0

Jakie wino do kolacji

Właściwy dobór wina do posiłku  nie tylko świadczy o obyciu gospodarza, ale pomaga podkreślić i lepiej wydobyć smak potraw przez co polepszy walory smakowe posiłku. Obecnie odchodzi się od sztywnych zasad doboru wina do rodzaju potrawy i pozwala się na dużo większą swobodę w doborze trunków. Istnieją jednak pewne zasady, które warto znać i stosować się do nich łącząc wino z potrawami.

 

Wina białe (wina białe w bdsklep.pl)

Tradycyjnie podajemy je z lekkimi potrawami, to jest z owocami morza, rybami i drobiem. To dotyczy głównie lekkich win białych takich jak Chablis czy Orvieto. Intensywniejsze w smaku i aromacie białe wino (Sancerre czy Graves) możemy także podawać z cielęciną.

 

Wina czerwone (wina czerwone w bdsklep.pl)

Czerwone wino, tak jak i białe, różni się intensywnością smaku. Delikatne czerwone wino możemy podawać z tymi samymi potrawami co cięższe wino białe, tak więc z drobiem czy cielęciną. Pełniejsze w smaku czerwone wino, na przykład Rioja czy Chianti Classico, dobrze pasuje do ciężkich potraw takich jak cielęcina czy też wieprzowina. Hermitage lub Barolo to ciężkie wina o bardzo intensywnym smaku i aromacie doskonale więc uzupełnią potrawy z dziczyzny czy wołowiny a także jagnięciny.

 

Wina uniwersalne

kiedy wybieramy wino w restauracji a każdy gość zamówił inną potrawę dobór wina okazuje się dość trudny. Na szczęście istnieje grupa win, które pasują niemalże do każdego rodzaju potraw. Są to głównie wina różowe produkowane na południu Francji. Część białych win także pasuje do większości potraw, do tych win należą Pinot Grigio czy Riesling. Wina musujące i szampan także można określić jako uniwersalne, czy „przyjazne” bo takim mianem określa się właśnie trunki pasujące do różnego rodzaju potraw.

 

Temperatura podania

Oprócz rodzaju wina liczy się też to, w jakiej temperaturze je podamy, gdyż wpływa to na walory smakowe podawanego trunku. Ogólnie rzecz biorąc w temperaturze pokojowej powinniśmy podawać jedynie wino czerwone. W temperaturze 8-10 stopni Celsjusza podajemy wina różowe. Szampan i białe wino  a także wino musujące powinny zostać schłodzone przed podaniem najlepiej więc umieścić je w kubełku z lodem około pół godziny przed posiłkiem.