Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jakie ryby są najzdrowsze?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.05.02
Doceń i poleć nas
0
0

Ryby są polecane przez dietetyków jako element zrównoważonej diety. Nawet tłuste gatunki ryb pomagają nam stracić na wadze, bo zawierają zdrowe tłuszcze. Tłuszcze zawarte w rybach nie powodują powstawania dużych złogów cholesterolu we krwi. Poza tym ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega trzy, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Warto także wspomnieć, że w rybach znajdziemy mnóstwo minerałów takich jak potas, wapń czy fosfor, a w morskich gatunkach także sporo jodu. Oprócz tego ryby to źródło potrzebnych witamin A, D oraz witamin z grupy B. Jednakże nie w każdym gatunku ryb znajdziemy wystarczająco dużo składników odżywczych. Które zatem wybrać?

 Jeżeli chodzi o ryby słodkowodne to w Polsce najpopularniejsze nadal są karp i amur, pochodzące ze  stawów hodowlanych. Są one bardzo zdrowe pod warunkiem, że żyją w dobrych ekologicznych hodowlach. W przeciwnym razie, sztucznie karmione nie wpłyną dobrze na nasze zdrowie. Ryby rzeczne takie jak karaś czy szczupak to doskonały wybór. Są zdrowe i smaczne a ponadto w Polsce dosyć łatwo dostępne w sprzedaży.

 

Ryby morskie

Morskie odmiany ryb mają w sobie sporo jodu, a bardzo ciężko jest uzupełniać niedobory tego minerału w organizmie. Dlatego morskie odmiany to dobry wybór. Tuńczyk jest dość smaczny i nadaje się do jedzenia w różnej postaci. Ale, uwaga! Ta ryba może mieć w sobie sporo rtęci. O ile w małych ilościach pierwiastek ten nie jest szkodliwy, to duże jego stężenie może mieć bardzo zły wpływ na organizm, szczególnie kobiet ciężarnych. Śledzie czy makrele to też dobry wybór. Ogólnie rzecz biorąc duże gatunki ryb akumulują w sobie więcej rtęci, bo żyją dłużej. Dlatego bezpieczniej jest jeść mniejsze odmiany ryb. Poza tym warto zwrócić uwagę, że w Polsce trudniej o świeże ryby morskie, dlatego najlepiej kupujmy je w formie mrożonej.

 

Łosoś i pstrąg

Ryby, żyjące w górskich potokach to doskonały wybór, ale pod warunkiem, że rzeczywiście pochodzą one z potoku, a nie z hodowli. Wybierając ryby hodowlane najlepiej dobrze sprawdzić ich źródło, bo pochodzenie ma często wpływ zarówno na ich smak jak i włąściwości odżywcze. Najlepiej więc decydować się na ryby z certyfikowanych hodowli.

 

Panga i tilapia to nie to

Wyżej wymienione gatunki ryb odznaczają się delikatnym smakiem i są lubiane przez dzieci, ale niestety, nie są one zbyt zdrowe. Zwykle pochodzą z hodowli, gdzie karmi się je sztuczną paszą. Dlatego też spożywanie pangi nie będzie miało dobrego wpływu na nasze zdrowie, wręcz przeciwnie. Lepiej więc zrezygnujmy ze spożywania pangi i tilapii, mimo że są one niedrogie.