Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Jakie pieczywo jeść na diecie

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Chleb i bułki

Powszechnie uważa się że pieczywo jest wysokokaloryczne i plasuje się wśród produktów, z których koniecznie należy zrezygnować przechodząc na dietę. Okazuje się jednak, że nie jest to do końca trafne rozumowanie, gdyż dobre wyroby piekarskie nie są pustym źródłem kalorii, lecz bogactwem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B.

Pieczywo, którego należy unikać będąc na diecie, to pieczywo jasne, pszenne, zwane również białym. Wypiekane jest z białej mąki, mniej wartościowej niż mąka razowa. Zawiera ona mniej błonnika, a tym samym szybciej jest trawiona, a nas szybciej dosięga ponowne uczucie głodu. Co więcej, mała zawartość błonnika w pokarmie pogarsza perystaltykę jelit, co utrudnia odchudzanie. Należy uważać na ciemne pieczywo barwione karmelem, które nie ma nic wspólnego z pieczywem razowym, gdyż jest wypiekane z mąki pszennej. Przed zakupieniem produktu, należy dokładnie zapoznać się z jego etykietą. Będąc na diecie należy wystrzegać się również wypieków cukierniczych, gdyż są one źródłem zbędnych cukrów i tłuszczu, które z pewnością nie pomogą w pozbyciu się nadmiaru kilogramów.

W codziennej diecie na pewno nie powinno zabraknąć pieczywa żytniego, razowego i pełnoziarnistego, bogatego w błonnik stymulujący aktywność motoryczną przewodu pokarmowego, przeciwdziałającego zaparciom, wspomagającego oczyszczanie organizmu z toksyn i pobudzającego proces trawienia. Co więcej, błonnik przez dłuższy czas zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po coś do jedzenia. W pieczywie z dodatkiem ziaren, np. chlebie magnat czy graham, odnajdziemy również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, które podnoszą poziom energii, zwiększają odporność na choroby serca i płuc, poprawiają zdolność umysłową i wspomagają działanie systemu immunologicznego. Zawiera ono również witaminę E wpływającą na stan skóry, błon śluzowych, mięśnie i serce oraz beta-karoten pozytywnie oddziałujący na wzrok i chroniący przed kurzą ślepotą. Jeśli chodzi o skład kaloryczny, kromka chleba żytniego zawiera niewiele ponad 60kcal, chleba graham - 56kcal, natomiast razowego - 40kcal.