Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jaki sprzęt AGD wybrać do kuchni

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2014.04.16
Doceń i poleć nas
0
0

Sprzęt AGD do kuchni

Kuchnia jest miejscem, w którym korzystamy z największej liczby AGD. Oprócz lodówki, która pracuje non stop, znajdują się tam elektryczna kuchenka, piekarnik, okap czy zmywarka. Używamy również mniejszych sprzętów, jak czajnik elektryczny, ekspres do kawy, robot kuchenny czy toster.

 

Tani sprzęt, to nie zawsze dobry sprzęt. Zazwyczaj im mniej zapłacimy za urządzenie, tym krócej będziemy się cieszyć jego użytecznością. Wyższa cena zapewnia dłuższą gwarancję i pewność, że dany sprzęt będzie można naprawić. Z wyższą ceną wiążą się także lepsze technologie i jakość zakupionego towaru oraz energooszczędność, dzięki czemu po pewnym czasie koszty zakupu zwrócą się za sprawą niższych opłat za prąd.

 

 

Płytka kuchenna

 

Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem okaże się zakup płyty indukcyjnej. Jest ona nieco droższa od ceramicznej, jednak koszt jej użytkowania jest znacznie niższy. Co więcej, płyta jest bezpieczna w użyciu. Nawet jeśli jest włączona, zaczyna działać dopiero wtedy, gdy umieścimy na niej metalowy rondel, czy patelnię, zatem jeśli dziecko dotknie płyty ręką, nie poparzy się.  

Okap

 

Najważniejszą cechą, na którą należy zwrócić uwagę wybierając okap kuchenny jest wydajność. Określana jest w metrach sześciennych na godzinę (m³/h), a jej prawidłowo dobrana wartość powinna zapewnić przefiltrowanie całego powietrza w pomieszczeniu co najmniej 6 razy w ciągu godziny. Warto mieć na uwadze, że okap większy od kuchenki łatwiej wychwytuje opary, nawet przy najsłabszym programie. Jeżeli kratka systemu wentylacyjnego jest oddalona o kilka metrów od kuchenki, lepiej wybrać okap o większej wydajności. Nie zapominajmy jednak że zbyt silny okap pogarsza efekt spalania gazu.

Lodówka

Ważne jest, by rozmiar lodówki był dopasowany do potrzeb rodziny, gdyż im większy sprzęt zakupimy, tym więcej energii będzie zużywał. Nowoczesne modele mają funkcje obniżające zużycie energii: system usuwania szronu i wilgoci, podnoszenia temperatury w chłodziarce w czasie wyjazdu domowników, kontroli otwartych drzwi oraz półki i szuflady o zróżnicowanej temperaturze. Warto również zwrócić uwagę na głośność pracy lodówki, która jest określana klasami od A (poziom do 25 dB) do N (poziom 65 dB). Wystarczająco ciche sprzęty emitują dźwięki poniżej 45 dB. Ekonomiczniejszym rozwiązaniem będzie również zakup chłodziarko- zamrażarka, a niżeli dwóch osobnych urządzeń.

Zmywarka

 

Mycie naczyń w zmywarce oszczędza nie tylko czas, ale i pieniądze - koszty energii zużywanej do jednego cyklu wynosi około 40 groszy. Nowością wśród tego typu sprzętów są zmywarki wykorzystujące naturalny minerał zeolit, który pochłania dużo wody, a w zamian za to uwalnia dużo energii. Ma to zastosowanie podczas suszenia naczyń, kiedy to wilgotne powietrze przechodzi przez pojemnik z zeolitem, kuleczki minerału pochłaniają wilgoć, a zgromadzona energia jest uwalniana w postaci ciepła. Z kolei ogrzane powietrze prowadzone jest do wnętrza urządzenia, gdzie są suszone naczynia. Sprzęty te zużywają mniej energii niż tradycyjne zmywarki. Podobnie jak w przypadku lodówki, warto szukać modeli, które nie pracują zbyt głośno.