Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jaki posiłek przygotować dla wegetarianina?

Anna Pytel
Utworzono: 2014.06.09
Doceń i poleć nas
0
0

wegetariański posiłek

 

Przygotowanie obiadu dla kilku zaproszonych osób, przeważnie nie stanowi większego problemu, zwłaszcza dla doświadczonej pani domu. Pewna konsternacja i zastanowienie może się natomiast pojawić w momencie, gdy okaże się, że jeden (lub nawet więcej) z zaproszonych osób nie jedzą mięsa. Często w takiej sytuacji pojawia się pytanie o to, co podać na obiad wegetarianinowi. Na szczęście wbrew obiegowej opinii dania wegetariańskie wcale nie są trudne w przygotowaniu, nie wymagają trudno dostępnych składników, a są naprawdę smaczne. Oto kilka przykładów takich potraw.

 

 

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

 

Składniki:

 

 - 5 jajek

- 2 obrane i ugotowane ziemniaki

- 1 łyżeczka koperku

- 2 łyżeczki śmietany

- sól i pieprz

- olej rzepakowy

 

 

Przygotowanie: 

4 jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa i łączymy z jajkami. Dodajemy koperek, śmietanę, jedno surowe jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.

 

Sos pieczarkowy

 

 

Składniki:

- 300 g. pieczarek

- 200 ml wywaru z warzyw

- 2 średniej wielkości cebule

- śmietana

- łyżka mąki ziemniaczanej

- odrobina oleju


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy na małym ogniu aż zmiękną. Śmietanę mieszamy dokładnie z wywarem warzywnym i mąką. Zalewamy pieczarki, zwiększamy ogień i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.

 

 

Kotlety ryżowo-marchewkowe z sosem koperkowym

 

 

Składniki:

- torebka brązowego ryżu (100 g.)

- 3 duże marchewki

- posiekana natka pietruszki

- 4 łyżki bułki tartej

- jajko

- sól, pieprz

- 2 łyżki majonezu

- 5 łyżek jogurtu naturalnego

- posiekany koperek

- olej rzepakowy


Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Marchewki obieramy i gotujemy tak, aby w środku pozostały lekko twarde. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ugotowany ryż odcedzamy i wsypujemy do miski. Ostudzoną marchew tarkujemy na tarce jarzynowej. Dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kotlety, które w razie potrzeby również możemy obtoczyć w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z sosem koperkowym: jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy posiekany koperek. Gotowe!

 

 

Pierogi razowe z soczewicą

 

 

Składniki: 

ciasto:

- szklanka mąki razowej

- szklanka zmielonej na proszek, niegotowanej kaszy gryczanej

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- jajko

- 2 łyżeczki miękkiego masła

- ok. pół szklanki wody

- szczypta soli

 

 

farsz:

- 2 szklanki soczewicy

- 3 ziemniaki

- cebula

- 1 lub 2 ząbki czosnku