Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak zrobić zakwas na chleb?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.27
Doceń i poleć nas
0
0

Świeży chleb, robiony w domu

 

Wiedza na temat tego, jak zrobić zakwas, jest podstawową i obowiązkową dla wszystkich osób, które pragną rozpocząć swoją przygodę z samodzielnym, domowym wypiekiem chleba. Czym jest zakwas? To w pewnym sensie mąka, która zepsuła się pod wpływem ciepła i wody, została „przerobiona” przez bakterie (spokojnie, nie jest to groźne dla naszego zdrowia), a dzięki której wypiekany chleb jest dużo smaczniejszy i ma dłuższą przydatność do spożycia. Zakwas możemy dostać od kogoś i na jego bazie robić swój (dzięki temu będzie miał większą moc) lub przygotować go od podstaw. A to, wcale nie jest trudne. Zakwas w zasadzie robi się sam. My mu tylko pomagamy.

Na początku naszej przygody z zakwasem powinniśmy stosować mąkę żytnią, razową. Jej garść wsypujemy do szklanego naczynia i zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Wody nalewamy tyle, aby po wymieszaniu całość miała konsystencję gęstej śmietany. Słoik odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Po dwunastu godzinach pobudzamy zakwas, mieszając go drewnianą łyżką i znowu odstawiamy. Po następnych dwunastu godzinach ponownie dodajemy garść mąki, wodę i mieszamy. Na tym opiera się cały cykl przygotowania zakwasu: co 12 godzin dokarmiamy go, a co kolejnych 12 pobudzamy (mieszamy). Zakwas jest gotowy po ok. dwóch tygodniach, aczkolwiek młode zakwasy nie są zbyt silne i czasami do wypieku chleba dobrze jest dorzucić troszkę drożdży lub proszku do pieczenia. Możemy z nich zrezygnować, gdy nasz zakwas ma dwa miesiące. Zakwas bez dokarmiania możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie, ale po ich upłynięciu słoik znowu powinniśmy postawić w cieple i przez tydzień powtarzać cykl dokarmiania i pobudzania – inaczej zakwas umrze. Samo zrobienie chleba na zakwasie również nie jest skomplikowane. Oto jeden z najprostszych przepisów:

Składniki:

- 400 g. zakwasu żytniego 

- 1 kg. i 2 szkl mąki pszennej wrocławskiej

- 800 g. mąki żytniej razowej

- 4 szkl. pestek słonecznika

- 4 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej

- 2 szkl. ziaren sezamu

- 8 łyżek miodu rozpuszczonych w 10-12 szklankach wody

- 6 łyżek siemienia lnianego

- 3 szklanki płatków owsianych

- 8 łyżeczek soli

- otręby pszenne lub owsiane i oliwa do wysypania blach do pieczenia

 

 

Przygotowanie:

Blaszki do pieczenia wysmarowujemy oliwą i wysypujemy otrębami.

 

Wszystkie pozostałe składniki łączymy z zakwasem w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Przekładamy je do blaszek (ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości blaszki), przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na około 6 godzin.

 

 

Po tym czasie wierzch każdego ciasta wygładzamy ręką umoczoną w oliwie, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1h i 20 minut. Chleb wyjmujemy i studzimy. Z podanych proporcji otrzymujemy trzy, średniej wielkości bochenki chleba.