Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak zrobić sos beszamelowy?

Anna Pytel
Utworzono: 2013.12.07
Doceń i poleć nas
0
0

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy jest jednym z najbardziej popularnych sosów, stosowanych jako dodatek do przeróżnych dań. Wykorzystujemy go do zapiekanek, mięs, warzyw, a niektórzy lubią go stosować nawet do pizzy. Podobno został wymyślony w XVII-wiecznej Francji, na dworze Ludwika XIV.

Sos beszamelowy, nazywany również béchamel” czy, zresztą niesłusznie – zasmażką, składa się głównie z mąki, mleka, masła, soli i białego pieprzu. Jednak jego przygotowanie nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać i trzeba mieć do niego dużo cierpliwości.

 

Do przygotowania sosu beszamelowego potrzebujemy: 2 łyżki masła2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową. Robienie sosu zaczynamy od rozpuszczenia na patelni lub w garnuszku dwóch łyżek masła. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do momentu aż cała mąką połączy się z masłem i nie będzie żadnych grudek. Wtedy też dolewamy mleko (w pokojowej temperaturze). Cały czas, nie przerywając mieszania, dodajemy szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatołową.

 

Gotowy sos beszamelowy powinien być gładki i kremowy.