Strona korzysta z plików cookie w celu prawidłowej i efektywnej realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi zgodnie z zasadami korzystania z plików cookie w zakładce "Polityka cookies".
Administratorem Twoich danych osobowych jest bdsklep.pl Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Gwiaździsta 69 F. Pozostałe informacje o przetwarzaniu twoich danych osobowych znajdują się w zakładce "RODO".

Wczytywanie...
Kategorie
loader

Jak zrobić naleśniki?

Anna Pytel
Doceń i poleć nas
0
0

Naleśniki z owocami i sokiem

Dla wielu osób naleśniki to wspaniałe wspomnienie dzieciństwa. Część z nas lubi je do tej pory. M.in. ze względu na fakt, że dają one w zasadzie niewyczerpane możliwości, można je przygotować pod wieloma, bardzo różnymi postaciami. Naleśniki można jeść codziennie, mając jednocześnie wrażenie, że każdego dnia jemy co innego. Punktem wyjścia do zrobienia naleśników, jest przygotowanie uniwersalnych placków naleśnikowych, co wcale nie jest trudnym zadaniem.

Uniwersalne ciasto naleśnikowe

Składniki na około 15 sztuk:

250 g mąki

1 jajko

1o0 ml mleka

200 ml wody (najlepiej gazowanej)

łyżka oleju

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki z mąki. Dobrze jest w tym celu użyć miksera. Ciasto powinno mieć niezbyt rzadką konsystencję. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i poruszając nią, rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni. Co jakiś czas „potrząsamy” patelnią aby sprawdzić, czy jedna strona naleśnika odstaje od dna (naleśnik swobodnie się po nim przesuwa), a następnie podrzucając go do góry, przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Takie podrzucanie naleśników wcale nie jest trudną sztuką, a jej opanowanie wymaga tylko kilku prób. Z gotowych placków możemy zwijać różne rodzaje naleśników: słodkich i wytrawnych.

Naleśniki z brokułami i fetą

Składniki:

- ok. 12 placków naleśnikowych

farsz:

- ugotowany na parze brokuł

- ser feta

sos czosnkowy

- 250 ml jogurtu

- 5 łyżek majonezu

- 3 ząbki czosnku

- łyżka soku z cytryny

- pieprz

+ miks sałat z roszponką

Przygotowanie:

Czosnek siekamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do jogurtu wymieszanego z majonezem. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy na parze. Ser kroimy w kostkę. Na każdy naleśnik kładziemy porcję brokułów i sera. Zwijamy w rulon i ewentualnie delikatnie podsmażamy. Na wierz kładziemy sałatę i polewamy sosem czosnkowym.

Słodkie naleśniki z dynią

Składniki:

- 10 placków naleśnikowych

farsz:

- dynia, obrana ze skórki i pokrojona w kostkę (ok 4 szkl.)

- 200 g białego sera półtłustego

- cynamon

- miód

+ śmietana i cukier

Przygotowanie:

Dynię gotujemy na parze ok. 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy ją z serem na gładkie puree. Dodajemy cynamon i miód do smaku. Tak przygotowany farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy. Na wierzch nakładamy odrobinę śmietany i posypujemy cukrem.