Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak zrobić cukierki

Anna Pytel
Utworzono: 2014.01.22
Doceń i poleć nas
0
0

Jak zrobić cukierki krówki

 

Krówki to smak dzieciństwa dla wielu z nas. Uwielbiają je zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Ich delikatny, słodki i kremowy aromat jest nie do zastąpienia i przywodzi na myśl najmilsze wspomnienia z lat, gdy życie było jeszcze zupełnie beztroskie. Ciągnące właściwości tych cukierków dostarczają dodatkowej frajdy podczas jedzenia, szczególnie maluchom. Choć częstowanie dzieci słodyczami nie jest najlepszym pomysłem, od czasu do czasu można pozwolić im na parę słodziutkich krówek, szczególnie, jeśli przygotujemy je samodzielnie. Unikniemy wówczas dodawania zbędnych i nie do końca neutralnych dla zdrowia dodatków, jak np. barwniki. Do tego będziemy mogli dokładnie kontrolować ich skład, zachowując pewność, że nie znajdą się w nich na przykład alergeny. Przygotowanie domowych ciągutek jest bardzo proste i szybkie. Możemy je przyszykować chociażby z okazji urodzin pociechy albo po prostu dla własnej przyjemności. Bo nie oszukujmy się, krówki to nie tylko dziecięca pokusa! Należy też pamiętać, że łakocie zrobione samodzielnie będą zawsze lepszym wyjściem niż te kupowane.

Aby przygotować ok. 70 mocno ciągnących się krówek potrzebujemy 1 szklankę mleka słodzonego skondensowanego, 230 g miodu, 180 g masła oraz 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków (można zastąpić zwykłym). Wymienione składniki umieśćmy w garnku z grubym dnem i podgrzewajmy, cały czas mieszając. Doprowadźmy masę do wrzenia i gotujmy jeszcze na małym ogniu przez 10-15 min, ciągle mieszając, aż przybierze ona ciemną, karmelową barwę. Jeszcze raz zamieszajmy, by usunąć powstałą pianę i przełóżmy całość do wysmarowanej cienką warstwą oleju formy o wymiarach 21x26 cm. Pozostawmy do ostudzenia i zastygnięcia. Kroimy ostrym nożem posmarowanym olejem. Cukierki zawijamy w papier woskowany (nie będą się przyklejać), papier do pieczenia lub celofan.