Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz określić warunki dostępu w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Wczytywanie...
  • PROMOCJA! Darmowa dostawa już od 300 zł
    szczegóły
    Kupujesz na firmę? Skontaktuj się z nami
    szczegóły
Kategorie

Jak zbić gorączkę domowym sposobem?

Paweł Paszkowski
Utworzono: 2013.08.07
Doceń i poleć nas
0
0

Jak zbić gorączkę domowym sposobem

Gorączka, czyli podwyższona temperatura ciała jest oznaką zachodzącego w organizmie stanu zapalnego, będącego często reakcją obronną na różnego rodzaju infekcje. Wbrew pozorom jest ona sojuszniczką działających w nas mechanizmów odpornościowych, dlatego zbijanie jej czasem mija się z celem. Jeśli mamy taką możliwość, powinniśmy po prostu przeleżeć chorobę i jak to określały nasze babcie "wypocić" ją, pamiętając tylko, by zapewnić sobie większą niż zwykle ilość płynów. Z gorączką niebezpieczną zaś, sięgającą 39°C powinniśmy zgłosić się do lekarza. Jeśli jednak z jakichś względów chcielibyśmy pozbyć sie tego dość uciążliwego objawu, zanim sięgniemy po leki, możemy wypróbować parę mniej inwazyjnych, domowych sposobów.

Po pierwsze, starajmy się schłodzić organizm. Służyć mogą do tego chłodne kompresy, kładzione na czoło, kark lub łydki cztery razy dziennie, kąpiele w wodzie o temperaturze kilka stopni niższej niż temperatura ciała oraz spożywanie zimnych napoi. Unikajmy także generowania dodatkowego ciepła, np. poprzez wysiłek lub ciężkostrawne potrawy. W gorączce powinniśmy jeść posiłki małe i lekkostrawne, nie obciążające żołądka, za to 4-5 razy dziennie. Mogą to być jajka, bulion, galaretki rybne i mięsne oraz zupy. Nie korzystne natomiast okazać się mogą dania smażone i warzywa strączkowe.

 

Bardzo ważne jest również, by dużo pić. Przy wzroście temperatury ciała o 1°C wymagane jest zwiększenie dziennego spożycia płynów o 1/2-1 litr. Warty polecenia jest sok pomarańczowy, który zawiera duże ilości witaminy C. Można również spróbować herbatek z ziół, jak berberys pospolity, zawierający silną, naturalną substancję zbijającą gorączkę - berberynę czy dzika róża, bogata w kwas askorbinowy. Pomóc mogą również rośliny o działaniu napotnym, jak imbir, krwawnik pospolity i bez czarny.